Regija
NOVI TROŠKOVI ZBOG PROMJENE IMENA GLAVNOG NAŠIČKOG TRGA

Građanima iz džepa oko 100 kuna, a obrtnicima 400
Objavljeno 29. ožujka, 2012.
NAŠICE - Prema hrvatskim zakonima, troškovi promjene osobnih podataka prilikom promjene naziva trga ili ulice nisu beznačajni za građane, udruge, obrtnike, ustanove i trgovačka društva. Tako će promjena imena Pejačevićevog trga u Trg dr. Franje Tuđmana, o kojoj je odlučila većina u Gradskom vijeću Našica, građane stajati nešto manje od 100 kuna, a obrtnike najmanje 400 kuna. Promjena naziva glavnog gradskog trga najviše će pogoditi pravne osobe. Da bi izvršile promjenu poslovne adrese u sudskom registru, pravne osobe moraju potrošiti najmanje 450, a najviše 2.500 kuna, ovisno o tome što je potrebno od pravnih akata mijenjati.
U Policijskoj postaji Našice doznali smo kako su građani prilikom promjene adrese stanovanja dužni zamijeniti samo osobnu iskaznicu, a putovnicu i vozačku dozvolnu nisu. Naime, osobna iskaznica je javna isprava kojom se dokazuje identitet, a između ostalog prebivalište i adresa stanovanja. Međutim, putovnica je isprava kojom se dokazuje identitet i hrvatsko državljanstvo, ali ne i adresa stanovanja, dok je vozačka dozvola isprava koju nadležno tijelo izdaje osobi i kojom se dokazuje pravno pravo upravljanja vozilom. Osoba je dužna podnijeti zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice u roku od 15 dana od dana promjene osobnih podataka, u ovom slučaju adrese stanovanja, a to je od dana stupanja na snagu gradske odluke o promjeni naziva trga. Gradsko vijeće na sjednici održanoj 20. ožujka donijelo je Rješenje o preimenovanju trga, koje je stupilo na snagu danom donošenja. Za izdavanje nove osobne iskaznicu MUP-u moraju platiti 48 kuna, a ako imaju fotografiju stariju od šest mjeseci, onda moraju otići i u fotostudij te platiti 50 kuna za izradu fotografija. U PP Našice uvjeravaju da policijski službenici sigurno neće građanima odmah “skakati za vrat” i provjeravati služe li se novom iskaznicom. Prema informacijama tajnika Udruženja obrtnika Našice Zorana Viteza, na glavnom gradskom trgu posluje 27 obrtnika te je različitih poslovnih subjekata oko 70-ak. Vitez kaže da obrtnici promjenu obrtnice plaćaju 230 kuna, a osim tog troška, moraju promijeniti žiro-račun u poslovnoj banci i pečat. Cijena izrade pečata ovisi o veličini i vrsti, a može se izraditi za 170, ali i za 500 kuna.

Snježana FRIDL

98 POSTO PROTIV TUĐMANOVOG TRGA
Građani su se mogli izjasniti o promjeni imena glavnog gradskog trga i, prema prvim rezultatima, velika većina ne slaže se s odlukom Gradskog vijeća. Anketu je orproveo ogranak Hrvatskih laburista u Našicama. “U anketi koja je obuhvatila 1.000 građana, 98 posto anketiranih se izjasnilo da nisu suglasni s tim da se Pejačevićev trg preimenuje u Trg dr. Franje Tuđmana. Kada se obrade svi podaci, rezultate ankete ćemo proslijediti gradonačelniku", rekao je Siniša Vukobratović, tajnik našičkih laburista. Najavio je da će stranka sljedećeg tjedna pokrenuti peticiju protiv preimenovanja glavnog trga. (S.F.)
Možda ste propustili...

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

Najčitanije iz rubrike