Osijek
ZRAČNA LUKA I ŽELJEZNICA GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE RASPRAVLJALO O PROMETU

Bubalo: Što Vlada RH čeka, Zračna luka hitno treba novog direktora!
Objavljeno 29. ožujka, 2012.
Vlada mora što prije imenovati novi Nadzorni odbor i direktora Zračne luke Osijek. Ova uprava nije dorasla zadatku, prihvaćamo bilo koje rješenje, samo da počemo raditi - poručio je jučer gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, naime, pretvorila se u raspravu o prometnim problemima, odnosno o Zračnoj luci i HŽ-u. Govoreći o ZL Osijek, Bubalo je istaknuo kako je Grad već dva puta tražio sazivanje izvanredne skupštine i imenovanje nove uprave. “Nikakvo odgađanje nije dobro jer ćemo se za koji mjesec opet suočiti s istim problemima. Želimo znati što će se događati s ZL u narednim godinama, ona je Osijeku potrebna i za putnički i za teretni promet. Ministarstvo mora što prije imenovati direktora koji će raditi svoj posao”, poručuje Bubalo. Ističe da je u Zračnu luku uloženo više od 100 milijuna kuna, te ima niz neiskorištenih potencijala. Prethodno je sindikalac Anto Bošnjak istaknuo je kako je isplata plaća radnicima za listopad, studeni i prosinac tek “vatrogasna mjera”. Pročelnik za gospodarstvo Zvonimir Prgomet, pak, otkrio je kako je dogovoreno da će resorno ministarstvo do 15. travnja isplatiti još 1,9 milijuna kuna, kao i da je Croatia Airlines upozoren na obvezu o zračnom povezivanju gospodarski slabije razvijenih krajeva. Otkrio je i kako je Grad uspostavio kontakt s jednom švedskom tvrtkom, te se za mjesec dana može očekivati dolazak prvog aviona - švedskih lovaca. “Želimo pomoći, no nije zadatak gradske uprave da osigurava poslove Zračne luke. To mora raditi Uprava društva”, dodao je Bubalo.
“Isto se događa u HŽ-u. Većina projekata vezanih uz Osijek ostali su na ideji, a nijedan započeti nije završen”, riječi su kojima je Marko Brekalo otvorio novu raspravu. Dodaje kako je u Osijeku bilo 2.300 zaposlenih na željeznici, a danas ih je 800. “Ako SDP-ova Vlada, kada je u pitanju HŽ, nastavi jednak odnos prema Osijeku i Slavoniji kao prethodna vlada, onda je uistinu SDP>HDZ”, dodao je Bubalo. Ističe kako se kroz europske fondove otvaraju velike mogućnosti upravo za projekte vezane uz željeznicu. “Osijek ima projekte i ima potencijala. Svaka uprava koja ne sagleda mogućnosti investiranja u ovaj grad je neozbiljna”, zaključio je.

Mario MIHALJEVIĆ

Jakelić na čelu GSV-a
Prema ranijem dogovoru, GSV Grada Osijeka svake godine bira novog predsjednika, svaki puta iz druge “branše” socijalnih partnera. Ovaj puta red je bio na poslodavce, te je tako sindikalca Miroslava Šmita naslijedio Bernard Jakelić iz HUP-a. Zamjednici predsjednika su predstavnici sindikata i Grada, Anto Bošnjak i prof. Nedeljeko Bosanac.
nezaposlenost
Krajem veljače Osijek je brojao 51.578 zaposlenih te 9.342 nezaposlene osobe. Stopa nezaposlenosti u gradu je nešto niža od državnog prosjeka i iznosi oko 17 posto. S druge strane, stanje je puno lošije ako se gleda kroz prizmu županije, koja je sa stopom od čak 27,5 posto (36.092) nezaposlenih pri državnom dnu. “Premda, jasno, nismo sretni s ovakvim brojkama, ne brinem se toliko za Osijek koliko za okolne krajeve. U nekim selima stopa nezaposlenosti prelazi 50 posto, što je katastrofa. Bez poticaja, sela će ostati pusta, a bez sela nema razvoja ni regije, ni Osijeka”, poručio je gradonačelnik Bubalo.
Možda ste propustili...

KRVOPIJE SU SE OVE GODINE POJAVILI RANIJE

Zbog krpelja prava navala na veterinarske ambulante

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi