Kultura
UMIROVLJEN 71-GODIŠNJI RAVNATELJ ARHIVA:

Stjepan Sršan: Odlazim miran, nema dugova!
Objavljeno 1. ožujka, 2012.
OSIJEK - Nakon 20 godina vođenja i 37 godina staža u Državnom arhivu Osijek, Stjepan Sršan (1941.) jučerašnjim je danom razriješen dužnosti ravnatelja. Iako u razrješenju Ministarstva kulture (koje je stiglo prije nekoliko dana) piše kako je to na njegov osobni zahtjev, Sršan dodaje kako on samo uvažava njihovu molbu. “Mogu uložiti žalbu na to rješenje, no ne ću”, odlučan je Sršan. Na njegovo mjesto, kao v.d. ravnateljice došla je Melita Rončević, pravnica i viša arhivistica, koja se, kako je rekla, kani prijaviti na natječaj, koji se mora raspisati 30 dana nakon postavljanja v.d. ravnatelja.
Da je Sršan predano radio svoj posao govori njegov dosadašnji rad, na koji se sam osvrnuo, a posvjedočile su to na jučerašnjoj tiskovnoj i njegove radne kolegice. Prije dvije godine otvoreni su arhivi u Virovitici i Iloku, što je osječki znatno rasteretilo jer je do tada pokrivao područje od Iloka do Popovače. Radio je i po 18 sati dnevno i nikada nije bio na bolovanju. Mukotrpnim radom i zalaganjem došao je do zavidnih rezultata, od kojih sam izdvaja zvanje arhivskog savjetnika i to u vrijeme kada je osim njega u Hrvatskoj bio još samo jedan. Dolaskom na čelno mjesto DAO-a 1991., pokrenuo je još '71. zamrlu izdavačku djelatnost.
“Žao mi je što ne ću dočekati iseljenje posljednjeg stanara iz Firingerove 3. Uskoro će započeti 30 milijuna vrijedna obnova najljepše zgrade u Tvrđi, što će značiti spas za ogromnu arhivsku građu”, istodobno i sretan i razočaran je Sršan.
Melita Rončević zahvalila je svom prethodniku na uspješnoj promociji DAO-a, obećavši kako kani nastaviti tako te realizirati sve započete projekte. Sršanu je ministarstvo dopustilo pomagati bivšim kolegama, napomenuo je ovaj sveučilišni profesor i bivši svećenik.N.Vekić

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike