Crna kronika
KRVAVI POČETAK 2012.

Dvije osobe poginule zbog divljanja pijanih vozača
Objavljeno 2. siječnja, 2012.
OSIJEK/JOSIPOVAC - Prve sate na osječkim prometnicama, na žalost, obilježile su dvije teške prometne nesreće, koje su za posljedicu imale smrt dviju osoba.
Prva nesreća dogodila se u 3.30 sati u Osječkoj ulici u Josipovcu, a druga dva sata nakon toga u Divaltovoj ulici u Osijeku. U Josipovcu je na pješakinju Katicu Vekić (70), dok je prelazila cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, automobilom naletio pijani 22-godišnjak. Pješakinja je hitno prevezena u KBC Osijek, ali je unatoč naporima liječnika da joj spase život nakon dva i pol sata preminula. Dvadesetdvogodišnji Josipovčanin nije ni smio upravljati vozilom jer je imao zabranu upravljanja motornim vozilima B kategorije zbog već počinjenih prekršaja u prometu. Kako neslužbeno doznajemo, policija mu je izmjerila 1,21 promil alkohola u krvi.
- Vozač se kretao Osječkom ulicom prema Osijeku. Došavši do pješačkog prijelaza, nije prilagodio brzinu te je prednjim lijevim bočnim dijelom vozila udario u pješakinju, koja je od zadobivenih teških ozljeda u 6 sati preminula u KBC-u Osijek - doznajemo od Marka Ćalete, glasnogovornika PU osječko-baranjske.
Pijani je vozač nakon nesreće priveden u posebnu prostoriju u policiji do otrježnjenja, a hoće li se njegov boravak u policiji produžiti, ovisi o Odvjetništvu. Očekuju ga prijave za vožnju pod zabranom, izazivanje teške prometne nesreće s poginulom osobom, neprilagođenu brzinu te vožnju u pijanom stanju.
Poginuo je i vozač Taxi Cammea, 52-godišnji Zlatko Zvorc. Nesreća se dogodila oko 5 sati na križanju Divaltove i Svačićeve ulice, kada je na Opel Zafiru kojom je upravljao Zvorc (nije imao putnika) naletio Audi koji je vozio 29-godišnjak iz Antunovca.
Prema policijskom izvješću, prometna nesreća prouzročena je oduzimanjem prednosti prolaska vozaču Opela Zafire od strane vozača iz Audija, koji je pritom zadobio teške, a njegov 24-godišnji suvozač lakše ozljede. Svoj trojici pružena je liječnička pomoć u osječkom KBC-u, gdje je, na žalost, taksist podlegao ozljedama. Na mjesto nesreće izišli su i djelatnici Javne profesionalne vatrogasne postrojbe.

Marija MIHELIĆ/Sandra LACIĆ

PROŠLE GODINE 25 POGINULIH
Kako doznajemo iz osječke policije, 2011. godina ostat će zabilježena kao godina s najmanje poginulih osoba u prometnim nesrećama. Lani je poginulo 25 pješaka, vozača, motociklista i drugih kategorija koje sudjeluju u prometu. Godinu prije, 2010., na cestama Osječko-baranjske županije poginulo je 28 osoba. U dvije godine 53 obitelji iznenada su ostale bez svojih najdražih zbog raznih pogrešaka u prometu.
ŠOK U TAXI CAMMEU
Šokirani djelatnici Taxi Cammea nisu mogli suspregnuti suze to više što je riječ, kako kažu, o uzornom i opreznom vozaču, koji je u toj tvrtki radio od njezina osnutka.
- Svi smo neizmjerno tužni zbog ovoga što se dogodilo i u velikom smo šoku! Čuli smo da je drugi vozač bio vidljivo pod utjecajem alkohola i, eto, nastradao je dobar djelatnik, dobar kolega, koji je od samog početka s nama - ispričao nam je voditelj smjene u Taxi Cammeu, rekavši i to da su se djelatnici odmah organizirali kako bi osigurali prijevoz Zvorcovoj supruzi iz Italije, gdje privremeno radi.
U deset mjeseci pijani vozači u Hrvatskoj ubili 84 osobe
Unatoč upozorenjima policije, pijani građani i dalje sjedaju za upravljače svojih vozila. Prema MUP-ovoj statistici, u samo prvih deset mjeseci prošle godine vozači u Hrvatskoj su pod utjecajem alkohola izazvali ukupno 4.604 prometne nesreće, od čega 79 s poginulim osobama, 2.002 s ozlijeđenima i 2.523 s materijalnom štetom. U tim nesrećama poginule su 84 osobe, 677 ih je zadobilo teške, a 2.245 lakše ozljede.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike