Osijek
WORK AND TRAVEL

Osječki student Ekonomije provest će četiri mjeseca u SAD-u
Objavljeno 18. kolovoza, 2011.
Donjograđanin Luka Maćešić redoviti je student Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Na diplomskom studiju menadžmenta završio je četvrtu godinu i u jesen će upisati završnu, petu.
Oduvijek mu je, kaže, bila želja posjetiti Sjedinjene Američke Države, pogotovo New York, a taj je svoj američki san ovoga ljeta i ostvario.
- Nije bilo upitno hoću li ići, samo je bilo pitanje kada! Negdje na drugoj godini studija saznao sam za program Work and Travel koji redovitim studentima omogućuje boravak i rad u inozemstvu u razdoblju do četiri mjeseca (tri mjeseca rada + mjesec putovanja, ili dva mjeseca rada i mjesec putovanja). Istraživao sam na Internetu, stranicama agencija (trenutačno u nas postoje dvije agencije - CCUSA i Viking) te odlučio da ću otići na tu avanturu preko agencije Viking, koja mi je uvijek bila na raspolaganju. A, vjerujte, imao sam bezbroj upita! Također, prijatelji koji su bili prijašnjih godina u Americi imaju samo pozitivno iskustvo, pa je uz njihovo prepričavanje doživljaja, želja za putovanjem postajala sve veća, kaže Luka.

Posao u elitnom restoranu
Pripreme za putovanje u Ameriku trajale su poprilično dugo, ali Luka ističe kako je najvažnija od svega želja da se stvarno to sve doživi! Ponajprije je kontaktirao agenciju, provjerio uvjete i opcije koje nude te u siječnju počeo tražiti posao preko Interneta. "Sastavio sam motivacijsko pismo, životopis i slao mailove. Neki pošalju stotine mailova i ne dobiju odgovor, a neki samo desetak, kao ja, i dobiju posao. Ja sam se zaposlio u restoranu u kojem su prijašnjih godina radili moji prijatelji", priča nam osječki student.
Luka je trenutačno u Long Branchu, država New Jersey. To je malo turističko mjesto udaljeno sat vremena od New Yorka. "Ljeti bogati ljudi iz New Yorka dolaze ovdje u svoje apartmane i kuće za odmor. Long Branch ima dugačke pješčane plaže i prilično je mirno za razliku od Atlantic Cityja koji zovu i mali Las Vegas jer je pun casina i kockarnica te ima mnogo više zabave za mlade", objašnjava Luka.
Vrijedni student radi u jednom tamošnjem elitnom i skupom restoranu na obali kao konobar odnosno tzv. backwaiter. "Posao mi je da gostima uvijek postavim stol, brinem da imaju sve što su naručili na stolu te da stol bude uredan kada završe s jelom, tj. da odnesem tanjure, te da im uvijek budem na usluzi ako imaju nekih pitanja. Restoran je vrlo cijenjen te postoje pravila kojih se moramo držati. Uvijek u čistoj košulji (svi imamo jednake), moramo biti uredni, obrijani i uljudni prema gostima. Posao nije težak, a plaća, koja se isplaćuje tjedno, ovisi o poslovanju restorana. Sastoji se od satnice i napojnice - tjedno iznosi oko 400 dolara", kaže Luka. Neke pozicije, doznajemo, zarađuju manje, primjerice, busser (nosi prljave tanjure u kuhinju, briše posuđe), a neke pozicije više, kao server (uzima narudžbu od gostiju ). Serveri tjedno zarade i do 1.000 dolara, ali da bi to postali, moraju položiti ispit u restoranu i izvrsno poznavati engleski jezik. Serveri su stoga najčešće oni studenti koji su prijašnjih godina radili u restoranu i opet su se vratili.

Nikad nije dosadno
- Neki dolaze u SAD kako bi se nakon nekoliko mjeseci vratili kući puni love, ali nije to tako lako jer su i troškovi za hranu i stanovanje poprilično visoki. Ipak, može se uštedjeti, ali meni je cilj prvenstveno proputovati i vidjeti što više gradova i priuštiti si odličnu zabavu s prijateljima, da se vratim s jednim dolarom u džepu za uspomenu na ovo izvrsno ljeto, priznaje Luka.
U istoj kući, kaže nam ovaj susretljivi Osječanin, živi 35 stanara, od kojih je većina iz Hrvatske, ali ima i studenata iz Makedonije, Poljske, Rusije. "Jako je bitno da se svi ukućani drže pravila prema kojima svatko poslije jela opere posuđe koje je koristio, hranu drži na svojoj polici u hladnjaku i ormariću i ne smije jesti tuđu hranu. Po sobama smo troje ili četvero, a obično jednom tjedno imamo party na kojem u kući bude i više od 50 ljudi", kaže Luka. U kući, ističe, uvijek ima nekoga i nikada nije dosadno jer ne rade svi istu smjenu, a ne rade ni u istim restoranima. "Kada imamo slobodan dan, obično se okupimo svi koji ne radimo pa odemo do plaže na kupanje, cure odu u kupnju u mall jer je uvijek neko sniženje i roba je stvarno jeftina. Ili se jednostavno svi skupimo pa napravimo zajednički ručak, što nas ispadne jeftinije. Sami si pripremamo jelo jer je zabavnije, a i preskupo je cijelo vrijeme jesti u restoranima ili naručivati dostavu", otkriva Luka pojedinosti iz svog američkog života.
- Slobodne dane također iskoristimo za razgledavanje gradova u okolici i New Yorka, koji je vlakom udaljen sat vremena. Prvo napravimo plan što ćemo obići i onda cijeli dan istražujemo i u dobroj zezanciji na Brooklyn bridgu, Time Squareu, Central Parku provodimo nezaboravno vrijeme u tom genijalnom gradu koji doslovno nikada ne spava, ne krije oduševljenje svojom njujorškom pustolovinom osječki student.

Kakvo iskustvo!
Luka u Americi ostaje do početka listopada, kada se vraća u Hrvatsku jer ga čekaju fakultetske i ostale obveze. "Prije toga nas nekoliko planira na putovanje prema Floridi i ostalim većim gradovima na Zapadnoj obali, a možda i do neke egzotične zemlje jer tjedni aranžman stoji kao tjedna plaća što je ovdje zaradimo", otkriva nam Luka svoje planove.
Na pitanje što bi preporučio drugim studentima koji žele provesti radno ljeto u SAD-u, Luka ističe kako je to prava prilika za one koji su avanturisti i žele provesti nezaboravno ljeto istražujući nove gradove, upoznajući nove prijatelje i za one koji žele steći vrlo veliko životno iskustvo. "Dok vi ovo čitate, ja planiram svoje putovanje u Miami, možda na Bahame i vjerojatno u Las Vegas, baby! I jedva čekam da odem na fiš u Baranju kad se vratim", poručuje Luka.

Ivana RAB GULJAŠ

Na pitanje što bi preporučio drugim studentima koji žele provesti radno ljeto u SAD-u, Luka ističe kako je to prava prilika za one koji su avanturisti i žele provesti nezaboravno ljeto istražujući nove gradove, upoznajući nove prijatelje i za one koji žele steći vrlo veliko životno iskustvo
Možda ste propustili...

TRAVANJ PROTEKAO U ZNAKU DJEČJE KNJIGE

Andersenove bajke ne blijede

DRAMATERAPIJSKA RADIONICA “MOJ OTOK”

Kako strah od budućnosti smanjiti na zaigran način?

Najčitanije iz rubrike