Kultura
ERNESTINOVO - ZAVRŠILA 37. KIPARSKA KOLONIJA

Likovi iz bajki uskoro u dječjem kutku parka
Objavljeno 9. kolovoza, 2010.
Podjelom zahvalnica, uz prigodne riječi i razmjenu dojmova, u subotu je završila 37. kiparska kolonija Ernestinovo 2010.
- Na koloniji je nastalo 20 radova, od toga desetak skulptura u drvetu. Uz to, akademski kipar Nikola Faller iz Luga darovao nam je skulpturu jelena od slame, a umjetnik Vinko Galić iz Bosne i Hercegovine radio je u kamenu. Tu je još reljef Siniše Tešankića, dok su gosti iz Hlebina, njih šestero, slikali na staklu, nabraja kipar Ivica Tolić, tajnik likovne udruge “Petar Smajić”, koja već gotovo 40 godina organizira kiparsku koloniju.
Ovaj put tema je bila - bajka. Umjetnici su dali mašti na volju i u drvetu oživjeli likove Kekeca, Mačka u čizmama, Pinokija, Male sirene, Ivice i Marice, te mnogih drugih. Svi ti likovi iz bajki uskoro će krasiti dječji kutak Parka skulptura. Tu su i bajkovite maštarije hlebinskih umjetnika, rađenih u ulju na staklu, koje će biti izložene u galeriji “Petar Smajić”.
Zahvaljujući kiparima i slikarima iz Mađarske, te Bosne i Hercegovine, kolonija je ove godine dobila međunarodni predznak. Uz muške kolege svoj su doprinos dale i dvije dame: Ella Rakovac iz Bilja i Radmila Bošnjak Kolarek iz Hlebinske slikarske škole.
- Prvi put sudjelujem u radu ove kolonije i ugodno sam izmenađen. Bilo je prekrasno, doslovce sve: atmosfera, uvjeti za rad, gostoljubivost, kao i posjet Vukovaru, priča slikar Vladimir Dolenec, pripadnik Hlebinske slikarske škole.
Na prigodnoj svečanosti svim umjetnicima na sudjelovanju zahvalio je Siniša Tešankić, jedan od začetnika kolonije. Naglasio je kako se, zahvaljujući svima njima, ernestinovačka bajka nastavlja.
Također, u pripremi je katalog 37. kiparske kolonije, te stranica na Internetu koja će uz ovogodišnju koloniju imati podatke o događanjima iz prethodnih godina.
Trideset sedma kolonija upotpunjena je bogatim kulturno-umjetničkim i sportskim programom, u kojemu su nastupili članovi dvadesetak ernestinovačkih udruga.
A da kiparska kolonija u Ernestinovu ima svoju budućnost potvrđuje dječak Josip Bačmaga, koji, dok premazuje zaštitnim lakom skulpturu Pinokija, kaže: “Svi su kipovi lijepi i originalni, ali je Antun Tun najljepši”. On je proteklih tjedan dana radio s kiparom Matom Tijardovićem.

Vesna LATINOVIĆ

Najčitanije iz rubrike