Sport
SPORTSKA KONFERENCIJA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE - EUROPSKE REGIJE SPORTA

Sport zbližava ljude, jača lokalnu zajednicu i stvara zdrave temelje kod djece i mladih
Objavljeno 29. svibnja, 2024.
U Gospodarskom centru OBŽ-a jučer (28. svibnja 2024.) održana je sportska konferencija Osječko-baranjske županije, koja ove godine nosi titulu Europske regije sporta. S ciljem predstavljanja dosadašnjih županijskih ulaganja u sportsku infrastrukturu i podrške organizaciji važnih sportskih manifestacija, ali i upozoravanja na važnost bavljenja sportom, konferencija je okupila niz stručnjaka, trenera, kineziologa i ostalih dionika sportskog života županije. Uz domaćina, obnašatelja dužnosti župana Matu Lukića, nazočili su joj državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak, glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač, saborska zastupnica Nataša Tramišak, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednica Skupštine OBŽ-a Ivana Bagarić, predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavičević, olimpijci Marija Vrajić, Ivan Horvat, Vjekoslav Oršolić i David Šain te ostali cijenjeni gosti.

Osječko-baranjska županija odavno prepoznaje važnost bavljenja sportom, a ove godine poseban naglasak bit će na djeci i mladima. - Titula Europske regije sporta zasluženo je u Osječko-baranjskoj županiji, naime, prije 240 godina prva sportska udruga u Hrvatskoj registrirana je u Osijeku, u Osječko-baranjskoj županiji, a bila je to streljačka udruga. Od tada se na području naše županije razvijaju sport i infrastruktura, a u ovoj godini, u kojoj nosimo prestižnu titulu Europske regije sporta, radimo još jače, snažnije i brže kako bismo dodatno promovirali sportske aktivnosti na svom području. Osnovni nam je cilj prenijeti poruku djeci i mladima o važnosti bavljenja sportom, svjesni kolike benefite on nosi. Upravo je sport taj koji ispravlja nepravilnosti, uči ponašanju u pobjedi i porazu te nosi važne životne lekcije. Zato ćemo se kao županijska uprava i dalje truditi da svojim odlukama pozitivno utječemo na razvoj sporta, a korak u tom smjeru učinili smo i izdvajanjem 400.000 eura za kapitalna ulaganja u sportsku infrastrukturu ove, ali i prošle godine – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak pohvalio je rad Osječko-baranjske županije, odnosno Sportske zajednice OBŽ-a, istaknuvši kako je jedna od najagilnijih u Hrvatskoj. - Ovdje ima jako puno vrhunskih sportskih rezultata i sportaša, ali je bitna upravo baza iz koje se oni generiraju, odnosno regrutiraju ti danas mladi, a sutra vrhunski sportaši. Mi smo i potporom preko županijskih sportskih zajednica osigurali više od sedam milijuna eura ove godine i tu je osječko-baranjska Sportska zajednica zapravo najagilnija i najviše je novca povukla, što je pohvalno – rekao je Družak.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin istaknuo je kako grad Osijek ima 6350 registriranih sportaša, 250 sportskih kolektiva, zastupljenih u 53 sporta. – Prednjačimo i kad je riječ o infrastrukturi, na što smo izuzetno ponosni, kao i na rekordno visoka ulaganja u sport, a isto planiramo i u budućnosti – naglasio je Vulin.

Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora Siniša Krajač rekao je kako je ova konferencija još jedan dokaz da Osječko-baranjska županija s pravom nosi status europskog centra sporta, te je pohvalio dugogodišnju izvrsnu suradnju s Hrvatskim olimpijskim odborom. - Istok Hrvatske bitan je za očuvanje mladih ljudi na tom području, pri čemu je upravo sport taj po kojem se vidi perspektiva i napredak. Osječko-baranjska županija, naime, ove godine, kada je Europska regija sporta, ima i najveći broj olimpijaca koji su izborili plasman u Pariz, na čemu im čestitam – kazao je Krajač.

Nakon panela na kojem su obnašatelj dužnosti župana OBŽ-a Mato Lukić, župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Belišća Domagoj Varžić i predsjednik Sportske zajednice Istarske županije Mladen Pavićević razgovarali o značenju titule Europske regije sporta i njezine ostavštine, slijedio je panel olimpijaca. Marija Vrajić, Ivan Horvat, Vjekoslav Oršolić i David Šain progovorili su o svojim sportskim uspjesima i plasmanu na Olimpijske igre, a mladima su poslali poruku o važnosti sporta za društvo u cjelini. Program je završen radionicama i stručnim predavanjima koje su vodili Ana Popovčić iz Hrvatske olimpijske akademije te Ivana Maltašić i Igor Jukić s Kineziološkog fakulteta u Osijeku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana