Zdravlje
ISTRAŽIVANJE: NOCEBO-UČINAK

Pacijenti previše zabrinuti zbog nekih nuspojava
Objavljeno 12. veljače, 2024.
Umor i kratkoća daha samo su neke od mogućih nuspojava navedenih u uputama o lijeku

Umor, palpitacije, kratkoća daha... samo su neke od mogućih nuspojava navedenih u uputama o lijeku koje mogu biti uznemirujuće. Jednako mogu biti uznemirujuće i predoperativne konzultacije, kada vas kirurg informira o svim rizicima. Problem je u tome što se mnogi pacijenti fiksiraju na moguće komplikacije ili nuspojave, koje se onda mogu dogoditi bez fiziološkog razloga - samo zbog negativnih očekivanja.

Fenomeni


Liječnici to nazivaju nocebo-učinkom, obrnutim od placebo-učinka, kada očekivanje pozitivnog ishoda povećava učinkovitost lijeka ili liječenja. Učinci su očito puno veći nego što se mislilo, zaključili su stručnjaci koji su se nedavno okupili na 4. Međunarodnoj konferenciji Društva za interdisciplinarne placebo studije (SIPS) u Duisburgu u Njemačkoj. Učinci placeba i noceba nisu samo umišljeni. Znamo da se javljaju vrlo složeni neurobiološki fenomeni. Zbog toga su predoperativne konzultacije i upute u pakovanjima lijekova problematične, jer se uglavnom fokusiraju na rizike. Oslanjajući se na istraživanje placeba, liječnike se sada može naučiti kako da poboljšaju liječenje s pomoću empatičnog ponašanja i pozitivne komunikacije. Uzimanje u obzir placebo i nocebo učinaka može se brzo naučiti. Kad vam medicinski radnik prije davanja injekcije kaže: "Ovo će boljeti samo na trenutak", tada će itekako boljeti. Nekoliko smirujućih riječi može napraviti veliku razliku. Na taj način možemo poboljšati zdravstvenu skrb, pomoći pacijentima, ali i smanjiti troškove učinkovitijim liječenjem.

Primjena placebo-učinka u konvencionalnoj medicini, naglašavaju istraživači, uvijek bi trebala biti samo koristan dodatak znanstveno utemeljenom liječenju. Taj dodatni aspekt je ono što oni vide kao ključnu razliku između konvencionalne medicine i alternativne medicine.

Dio naobrazbe


Oni koji se bave alternativnom medicinom nedvojbeno rade puno stvari ispravno u svom ophođenju s pacijentima. Tako, na primjer, odvajaju dovoljno vremena, uključuju rituale i dobro informiraju. Sve su to područja u kojima se moramo zapitati: Jesmo li ih izgubili u (konvencionalnoj) medicini?

Na primjer, homeopatija se temelji na modelu mehanizma djelovanja koji ne postoji u sadašnjim znanstvenim spoznajama. Pacijenti su prevareni. A to je nešto što definitivno ne želimo kada primjenjujemo placebo-učinak u medicini temeljenoj na znanosti, tvrde stručnjaci. Odgovarajuća vrsta komunikacije s pacijentima trebala bi biti sastavni dio medicinske izobrazbe, poput kardiopulmonalne reanimacije. Napredak u tom području ipak je spor. Liječniku je financijski isplativije napraviti daljnju aparaturnu dijagnostiku nego bez žurbe razgovarati s pacijentom. Zakonski propisanu uputu o lijeku valjalo bi dopuniti letkom s informacijama za pacijenta koji jasnim jezikom objašnjava kako lijek djeluje i, što je najvažnije, navodi njegove prednosti. H
Jasminka Knežević
Uznemirujuće mogu biti i predoperativne konzultacije, kada vas kirurg informira o svim rizicima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa