Osijek
70 GODINA PATRONAŽNE SLUŽBE

Patronažne sestre prate nas doslovce od rođenja do smrti
Objavljeno 8. prosinca, 2023.
Ovim se skupom šalje poruka društvu o važnosti patronažne službe za društvenu zajednicu, rečeno je

Patronažna služba Doma zdravlja Osječko-baranjske županije obilježila je 70 godina uspješnog rada prigodnom svečanošću u zgradi Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije.Dragica Pavlović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, mag. med. techn., poručila je da ovim skupom šalju poruku društvu o važnosti patronažne službe u zajednici, jer riječ je o službi koja ima važnost za cijelu obitelj, od trudnica, rodilja i beba do najstarijih članova obitelji.

- Kada sam došla raditi u patronažnu službu, starije su kolegice bile moje mentorice. Na terenu sam radila 15 godina, a danas svoje znanje prenosim mladim kolegicama i studentima - rekla je Pavlović.


Da je 70. rođendan patronažne službe važna obljetnica (ta je služba u Osijeku osnovana 1953. godine), potvrdio je i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, bivši ravnatelj Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

- Stanovnici Osječko-baranjske županije osjećaju se sigurno, između ostaloga zahvaljujući i patronažnoj službi, koja nas prati doslovce od rođenja do smrti. Jer vi činite zdravstvenu uslugu dostupnom građanima dolazeći na njihov kućni prag. Veliko značenje patronažna služba pridaje prevenciji različitih bolesti, ali i edukaciji i patronažnih sestara i građana - rekao je Lukić. Otkrio je da je među dobitnicima zahvalnica i njegova punica, koja je radni vijek provela u patronažnoj službi.

Ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije Justinija Steiner, dr. med., spec. opće interne medicine, zahvalila je patronažnim sestrama na predanom radu. "Hvala vam što poboljšavate kvalitetu života u našoj zajednici", poručila je Romana Kovačević, uime Grada Osijeka.


Pozdravni je govor slavljenicima uputila i Verica Alerić, dopredsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

- Kada sam bila mlada medicinska sestra, pitali su me gdje ne želim raditi. Odgovorila sam u patronaži, jer tamo rade najiskusnije i najkvalitetnije medicinske sestre. Patronaža je ozbiljan i težak posao, jer tu se skrbi o cijeloj obitelji, od beba do najstarijih članova obitelji - poručila je Alerić.

Uslijedila je podjela zahvalnica zaslužnima, a potom izlaganja o patronaži u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Zahvalnicu je dobila i Marija Skoblar, patronažna sestra u mirovini. "Nakon rada u školskom dispanzeru, otišla sam u patronažnu službu i ondje radila 23 godine, do odlaska u mirovinu. Uz nju me vežu lijepa sjećanja, od rada s trudnicama i bebama do rada s članovima klubova dijabetičara i hipertoničara. Retfala je bio moj teren, a dvije sam godine prije mirovine preuzela Sjenjak. S kolegicama sam se dobro slagala, kao i s pacijentima", kaže Marija Skoblar.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Jan Štajfer, David Stojković i Megan Papo, pod vodstvom mentorice, mr. art. Vesne Coufal Jaić, prof.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

SUBVENCIJE KAMATA NA STAMBENE KREDITE

Uvjet - da korisnik radi i živi u OBŽ-u

U POVODU SVJETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

SDP upozorava na socijalnu nepravdu

OBLJETNICA SMRTI DR. ANTE STARČEVIĆA

HSP odao počast Ocu Domovine

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INVALIDU IZGORIO STAN, POMAŽU MU SUGRAĐANI

U pomoć Heleru priskočili su poduzetnici i kohortaši

2

ZANIMLJIVA NAGRADA NA JEDNOM OD OSJEČKIH KVIZOVA

Hipokrasni kirurzi putuju u Sarajevo

3

UDRUŽENJE STANARA GRADA OSIJEKA BIRA NOVO RUKOVODSTVO

Izjasnite se o stanovanju u zgradama