Regija
ŽUPANIJSKOM AGRO-KLASTERU U 2023. PROMET VEĆI ZA 20 POSTO

Proizvodnju treba povećati i osigurati njezin kontinuitet
Objavljeno 7. prosinca, 2023.
ŽUPANJAAgro-klaster d. o. o. Vinkovci, koji okuplja lokalne poljoprivredne proizvođače hrane s ciljem intenziviranja proizvodnje, podizanja konkurentnosti i zajedničkog nastupa na tržištu, i ove je godine pripremio božićne pakete kvalitetnih domaćih proizvoda koje prodaje ustanovama, tvrtkama i drugim zainteresiranim kupcima. Vrijednost paketa kreće se od 30 do 50 eura, ovisno o sadržaju. Riječ je o suhomesnatim proizvodima, prerađevinama od voća, medu, raznim začinima, siru, a tu su i ukiseljene šparoge, vrhunsko vino, rakije… Prodajom paketa, uskrsnih, božićnih ili vezanih uz neku drugu prigodu, u toj tvrtki naprave dosta posla i ovu bi godinu trebali završiti s ukupno između 7000 i 8000 komada. Naime, u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom provode i nabavu i distribuciju domaćih proizvoda namijenjenih socijalno ugroženima, a riječ je o približno 1700 korisnika socijalnih paketa.Direktor Zdenko Podolar ističe sve veću potražnju za kvalitetnim domaćim proizvodima, koja iz godine u godinu raste.

- Imamo dosta prometa. Sve je više ugostitelja i trgovaca zdravom hranom sa zagrebačkog područja, čije nam se tržište sve više otvara, i više nije velika potražnja samo za jajima iz slobodnog uzgoja, nego i za suhomesnatim i drugim domaćim proizvodima - objašnjava. Dodaje da bilježe trend rasta prometa za 20 posto u odnosu prema lani, a očekuju ga i u 2024. godini. Interes kupaca sve je veći, ali tu se, napominje, pojavljuje problem s količinama i kontinuitetom osiguranja potrebnih količina određenih proizvoda koje kupci žele u svakom trenutku imati na raspolaganju. Ponuda je ograničena, posebice suhomesnatih proizvoda, čije su cijene u posljednje vrijeme otišle gore, a čemu je kumovala pojava afričke svinjske kuge.

- Jako nam je bitno da se stabilizira ponuda i potražnja suhomesnatih proizvoda jer tu smo limitirani što se tiče prerade - zaključuje.

S proizvodnjom jaja nema nikakvih problema. Ulazni troškovi više ne rastu, cijene stočne hrane čak su i niže. Prodajna je cijena stabilna i proizvođači su zadovoljni, što je najvažnije, a najveći su kupci Konzum i Spar. Kupuju ih i ugostitelji u Zagrebu, i tu je potražnja također jako velika, pa nekada bude i problema s isporukom.

Znatne količine domaćih proizvoda Agro-klaster plasira i kroz kratke lance opskrbe u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Riječ je o povezivanju lokalnih proizvođača s lokalnim tržištem, poput škola, bolnica, dječjih vrtića, domova za starije, učeničkih domova, ugostiteljskih i turističkih objekata i slično.

Direktor vjeruje da će i sljedeća poslovna godina biti uspješna, jer trendovi su jako dobri. Zadovoljno ističe da je i sve više novih proizvođača i onih koji su odlučili povećati proizvodnju i napraviti iskorak na tržištu.

Sve je više i proizvoda, pa sada u ponudi imaju i ovčji i kozji sir.

Marija Lešić Omerović
OVE GODINE PROIZVELI SU 2,5 MILIJUNA JAJA
Kada je riječ o proizvodnji jaja iz slobodnog uzgoja, Podolar napominje da tu nema nikakvih problema - ono što se danas proizvede, već se sutra pakira i skladišta su prazna. Ovu će godinu završiti s proizvodnjom od ukupno 2,5 milijuna jaja i prometom između 450.000 i 500.000 eura, a odnosi se na vlastitu proizvodnju jaja na farmi u Soljanima i na kooperanate. Imaju 16 kooperanata i četiri koja se pripremaju za početak rada u sljedećoj godini. Nagodinu planiraju proizvesti između 2,5 i tri milijuna jaja te rast prometa za oko 10 posto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana