Mozaik
PREMINUO SLAVNI IRSKI GLUMAC

Kolege su ga zvali Veliki Gambon
Objavljeno 29. rujna, 2023.

Slavni britanski glumac, Sir Michael Gambon umro je u 82. godini, javila je njegova obitelj. Bio je najpoznatiji po ulozi profesora Albusa Dumbledorea u šest od osam filmova o Harryju Potteru. Njegova udovica, Lady Gambon, i sin Fergus rekli su da je njihov "voljeni muž i otac" mirno umro u bolnici uz svoju obitelj, nakon upale pluća, javlja BBC.Rođen je u Dublinu, u radničkoj obitelji. Školu je napustio s 15 godina i izučio zanat. Nakon što je stekao kvalifikaciju inženjera, odlučio se upustiti u glumačke vode. Tijekom svojih šest desetljeća karijere radio je na televiziji, filmu, u kazalištu i na radiju. Za svoje je uloge osvojio četiri nagrade BAFTA. Sir Gambon započeo je svoju karijeru kao jedan od originalnih članova glumačke družine Nacionalnog kazališta Laurencea Oliviera u Londonu. Debitirao je u Shakespeareovu Otelu 1962., a vitešku je titulu dobio 1988. Osvojio je tri nagrade Olivier za nastupe u predstavama Nacionalnog kazališta. Glumio je francuskog detektiva Julesa Maigreta u ITV seriji "Maigret", a bio je poznat i po ulozi Philipa Marlowa u filmu "The Singing Detective" Dennisa Pottera na BBC-ju. Među mnogim filmskim nastupima ističu se oni u sjajnim filmovima "Kraljev govor" i "Gosford Park".

Sir Michael preuzeo je ulogu Dumbledorea - ravnatelja čarobnjačke škole Hogwarts - u hit-serijalu o Harryju Potteru, temeljenom na romanima J. K. Rowling, nakon smrti svojeg kolege Richarda Harrisa 2003. godine.

Bio je nominiran za nagrade Emmy za ulogu gospodina Woodhousea u adaptaciji "Emme" Jane Austen 2010. godine i za ulogu predsjednika Lyndona B. Johnsona u "Path to War" 2002. godine. Također je dobio nominaciju za Tony 1997. za ulogu u predstavi Davida Harea "Skylight".

U glumačkim krugovima poznat kao The Great Gambon (Veliki Gambon), posljednji se put pojavio na pozornici 2012. godine u londonskoj produkciji drame Samuela Becketta "All That Fall". Za zasluge u industriji zabave 1998. godine proglašen je vitezom. T.Kvorka
Tijekom svojih šest desetljeća karijere radio je na televiziji, filmu, u kazalištu i na radiju

Možda ste propustili...

JASNA NANUT NA SLATINSKOJ PREMIJERI “SEDMOG NEBA”

Uvijek jedva čekaš svoj sljedeći film, jer znaš da ćeš biti bolji

NOVA, DVOJEZIČNA, KNJIGA PJESAMA I PRIČA TE DVOSTRUKI NOSAČ ZVUKA

Elis: labinski i japanski jezik

NJEGOV NAJVEĆI KONCERT DOSAD

Osječanin z++ u Domu sportova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL (STIFF)

Nagradu publike dobio Osječanin David Gašo za film "Niska trava"

2

SPEKTAKL U DOMU SPORTOVA

Osječanin z++ održao
svoj najveći solo koncert

3

STIŽE SLAVNI ŠKOTSKI BEND

Simple Minds u pulskoj Areni nastupa 3. srpnja