Osijek
U “POLJOŠICI” S TEORIJE PRELAZE NA PRAKSU

Od grožđa prave vino, a od paprike Ljutu i Slatku Šokicu
Objavljeno 23. rujna, 2023.
Učenici prave i pekmez od šljiva, višanja i krušaka. Rujan je kao maraton

Kada smo prije nekoliko dana nazvali Poljoprivrednu i veterinarsku školu i upitali ravnatelja, prof. Ivana Aničića događa li se ondje nešto zanimljivo u prvim tjednima nove školske godine, odmah nas je pozvao da ih posjetimo.Podrum i smočnice


- U tijeku je berba grožđa, ali i slatke paprike, kao i svih proizvoda koje imamo u svom voćnjaku i povrtnjaku. Nakon berbe slijedi prerada i priprema novih proizvoda. U svim tim aktivnostima sudjeluju naši učenici, pod vodstvom profesora - ponosno kaže ravnatelj Aničić.

Vodič nam je bila profesorica savjetnica Viktorija Alagić, profesorica strukovnih predmeta i stručni voditelj učeničke zadruge AgroVet.

- Naravno da je u našoj školi zanimljivo. Za nas je rujan pravi maraton, ne znamo što bismo prije počeli raditi - kaže prof. Alagić.

Prvo nas vodi u vinski podrum In vino veritas, koji je ujedno i smočnica. Pokazuje nam kruške koje su učenici upravo nabrali. Prodaju ih na tržnici, a čuvaju u hladnjači. Na jednoj su polici uredno složene paprike, preciznije rečeno proizvodi od paprike u staklenkama. To je Ljuta Šokica, već poznati i traženi proizvod i brend osječke Poljoprivredne i veterinarske škole.

- Ljuta Šokica je naš zaštitni znak i ona se brzo proda. Imamo i novi proizvod, Slatku Šokicu, jer ima i ljudi koji ne vole ljutu papriku. Osim toga od voća iz našeg voćnjaka pravimo pekmez i džem. Evo, tu su pekmezi od šljiva, višanja i krušaka - pokazuje nam prof. Alagić.

U vinskom podrumu, naravno, ima i vina. Riječ je o chardonnayu te miješanom vinu (cuvee), koji su u fazi vrenja. Vino će se moći kušati u siječnju ili veljači 2024. godine.

Put nas dalje vodi u plastenik. Ondje se suše paprike, koje potom idu na mljevenje i daljnju preradu i tako nastaje gotovi proizvod, mljevena slatka (a ima i ljute) paprika. Potom stižemo do školskog vinograda u kojem učenici 2.at (agrotehničari) razreda beru grožđe. Na površini od pola hektara dominiraju sorte graševina i chardonnay, a ima i drugih. I dok učenici drugog razreda beru grožđe, njihovi kolege iz trećeg razreda prerađuju to voće.

- Naši učenici vole raditi i veoma su vrijedni - kaže prof. Željka Jambrović, koju smo zatekli u vinogradu s učenicima. Naša sugovornica ima točnu evidenciju dosada napravljenog: "Napravili smo 150 staklenki Šokice, a planiramo još 200. Uz to proizveli smo 170 staklenki pekmeza od šljiva, 70 od krušaka, a ukupno će biti oko 300 staklenki pekmeza, uključujući i onaj od višanja te od kupine i aronije."

Praktično i konkretno


Učenici Luka, Rahela i Fran oduševljeni su svojom školom i prilikom da tijekom vježbi rade nešto praktično i konkretno.

- Prije svega mi mnogo naučimo iz tog praktičnog rada, a nije nevažno ni druženje - kaže Luka. Rahela nabraja: "Zrak, priroda, dobro društvo, puštamo glazbu, pjevamo, zabavljamo se, a pojedemo i malo grožđa. Naravno da mi se sviđa takav oblik nastave i treba nam što više takvog praktičnog rada". S njima se slaže i Fran.

Luka i Rahela došli su na školovanje u Osijek iz sela Soljani i Đurići kod Gunje, ili kako to oni kažu, iz Cvelferije. Soljani su poznati diljem Hrvatske po uzgoju izvrsnih lubenica, podučavaju nas. "Dođite nam na Dan škole 13. listopada, bit ćemo u narodnim nošnjama Cvelferije", pozivaju nas.

Na kraju posjeta pitamo ravnatelja Aničića za planove. "Idemo u obnovu voćnjaka. Podići ćemo nove nasade voća, posaditi jabuke i kruške", kaže. I spremaju se za Dan škole, koji će Glas Slavonije svakako popratiti.

Vesna Latinović
Možda ste propustili...

DORA VESTIĆ & JOSIP HORVAT - GLAZBENICI / EDUKATORI / LJUBAVNI PAR

Na nama je da izvodeći urbanu glazbu razvijamo ukus mladih

LUKIĆ PRED VIJEĆNICIMA KAO ŽUPAN

Završetak je godine financijski stabilan

TRADICIJA DARIVANJA MOTOKLUBA OSIJEK

Motomrazovi darove donose ove subote

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DALIBORKA & GREGOR PAVOŠEVIĆ - MAMA / SIN / HEROJI SVAKODNEVICE

Gregor se trudi svaki dan, od njega se može puno naučiti

2

IVANA & MLADEN SIBER - SNAHA / SVEKAR / VINARI

Apotekarici iz Zagreba tajne vinarstva otkriva stomatolog iz Osijeka

3

OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene