Regija
SVECU SE HODOČASTI OD 11. STOLJEĆA

Lareta Žubrinić hodala 800 km do sv. Jakova
Objavljeno 16. rujna, 2023.
Mislim da sam bogatija za jedno izuzetno iskustvo, ali i za brojna prijateljstva
SLATINA - U glavnom gradu španjolske autonomne zajednice Galicije Santiago de Compostela nalazi se katedrala s posmrtnim ostacima sv. Jakova, apostola i zaštitnika hodočasnika. Od 11. stoljeća vjernici hodočaste mjestu gdje su moći toga svetca, tražeći oprost i unutarnji mir.

Tijekom stoljeća Santiago de Compostela postao je, uz Jeruzalem i Rim, treće najznačajnije hodočasničko mjesto u svijetu, koje je i UNESCO uvrstio na popis zaštićene svjetske baštine i koje svake godine posjeti oko 200.000 hodočasnika. Nekoliko je hodočasničkih ruta ("camino") do toga mjesta, a glavna i najdulja je Camino Francés, duga oko 800 kilometara, koja kreće iz Francuske, iz mjesta St. Jean Pied de Port na francuskoj strani Pirineja. Duga je to i naporna ruta, zahtijeva jaku fizičku i mentalnu snagu, a sve to najbolje zna ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Novoj Bukovici, Lareta Žubrinić, agilna Slatinčanka, polumaratonka, koja je 31 dan ovogodišnjih ljetnih praznika provela hodočasteći upravo sv. Jakovu rutom Camino Francés.


Znakovi


Santiago (Sant Yago) znači "sveti Jakov", a puno ime grada Santiago de Compostela znači "sveti Jakov od zvjezdanog polja". Prema legendi, sveti Jakov prvi je donio kršćanstvo Keltima na Iberski poluotok, gdje su Španjolska i Portugal. Legenda također kaže da se sv. Jakovu kod mjesta Muxia na atlantskoj obali ukazala Blažena Djevica Marija na kamenom brodu hrabreći ga u njegovoj misiji. Na tome je mjestu danas hodočasnička crkva Djevice s Broda. Nakon što je pogubljen u Jeruzalemu, njegovi posmrtni ostaci dovezeni su natrag u Galiciju.

Lareta je o hodočašću svetom Jakovu počela razmišljati prije dvije godine, a konačnu je odluku o polasku donijela kad je uočila određene "znakove" koji su je usmjeravali na taj put.


– Prije godinu dana bila sam na moru i čitala knjigu o Caminu, i skrenuvši pogled u vrtu, uočila sam školjku sv. Jakova. Pokraj školjke bio je kamenčić na kojemu je pisalo "hodaj", i to je bio trenutak kada sam odlučila ići na to hodočašće i odmah sam počela s pripremama. Prvo sam potražila literaturu o tom putu i o hodanju, proučila rutu, a zatim i pripremila odjeću nastojeći da mi sinov ruksak bude što lakši. – kaže Lareta.

– Na hodočašćima sv. Jakovu sudjeluju vjernici iz cijeloga svijeta, od Australije, preko Kine i Rusije do Brazila, pa i iz naših krajeva. Zato su hodočasničke rute dobro označene strelicama, stupcima s udaljenošću do Santiaga i školjkama na gradskim nogostupima.

Prenoćišta


Hodočasnica Lareta kaže da je svaku noć spavala u drugom prenoćištu, a smještaj nije bilo teško naći jer je ljeti slabija posjećenost turista gradovima. Noćenje je stajalo od osam do 15 eura, a za boravak u prenoćištu potrebna je tzv. hodočasnička putovnica, u koju svaki dan domaćin prenoćišta utisne pečat. Sudionik hodočašća s tom putovnicom po dolasku u Santago može dobiti Compostelu, diplomu hodočasnika.


– U prenoćištima je pravilo da se svjetla gase u 22 sata kako bi se hodočasnici odmorili i mogli ujutro krenuti što ranije da izbjegnu vrućine, a mora se napustiti do osam sati. Nije moguće u istom prenoćištu provesti dvije noći. Restorani nude “hodočasnički jelovnik” sa specijalitetima regije, pola litre vina i desert, uz cijenu od 10 do 15 eura. Na tom putu svatko vam pruža ruku pomoći, zaustavi vas, pita kamo ste krenuli. Bilo je perioda kada sam satima hodala sama i nikoga nije bilo ispred ni iza mene, a znam da nas je noć prije u prenoćištu bilo više od 30 i da su svi tu negdje, netko ispred, netko iza, jer svi idemo istim putem. S nepoznatim ljudima podijeliš međusobne priče i nakon tri dana imaš osjećaj da se poznajete cijeli život, jer tu nema pretvaranja. Mislim da sam bogatija za jedno izuzetno iskustvo, ali i za ta brojna prijateljstva – kaže hodočasnica Lareta.

Petar Žarković
Santiago (Sant Yago) znači “sveti Jakov”, a Santiago de Compostela “sveti Jakov od zvjezdanog polja”

Uspije svaki peti
Zanimljivo je da nakon 800 prijeđenih kilometara uporna i hrabra Slatinčanka nije osjetila ushićenje što je došla do cilja, jer je taj cilj doživljavala cijelim putem, ali je sama sebi čestitala na pothvatu, jer kažu da tek svaki peti hodočasnik uspije prijeći cijeli put. Dan nakon dolaska u Santiago de Compostela autobusom je otišla do Muxie na obali Atlantskog oceana, gdje je ušla u crkvu Djevice s Broda.

– Tada sam se osjećala blagoslovljenom i privilegiranom, postala sam svjesna što sam sve prošla, i sama sebi rekla sam “bravo”.

Restorani nude "hodočasnički jelovnik": specijalitete regije, pola litre vina i desert, za 10 do 15 eura

Možda ste propustili...

TRIIBINA O KVALITETI ŽIVOTA BRANITELJA

Pogrešna je percepcija da branitelji ni o čemu ne brinu

SKUPŠTINA UDRUGE RAČUNOVOĐA I FINANCIJSKIH DJELATNIKA

Nagradili, educirali se i putovali

SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

Dan Općine Viljevo i crkveni god

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNSKA ZABAVA

34. Ladimirevački divani

2

NA ADVENTSKOM VIJENCU U PARKU NA TRGU BANA ŠOKČEVIĆA

U Vinkovcima zapaljena
prva adventska svijeća,
svijeća nade i iščekivanja

3

DONJI MIHOLJAC

Vrtićarci okitili božićno drvce