Autoglas
IAA MOBILITY

Opelove tri svjetske premijere u Münchenu
Objavljeno 5. rujna, 2023.
Opel na ovotjednoj izložbi IAA Mobility 2023 predstavlja Opel Corsu Electric, koncept Experimental, te novu Astru Sports Tourer Electric

Opel je pripremio zanimljiv postav za posjetitelje ovotjedne izložbe IAA Mobility u Münchenu, i to s tri svjetske premijere, predvođene konceptnim automobilom Opel Experimentalom. Opel će predstaviti i dva modela koja će uskoro stići u prodajne salone: novu Corsu Electric i novu Astru Sports Tourer Electric.Vanjsko osvjetljenje i odvažne kontrastne grafike umjesto kromiranih dijelova dodatno naglašavaju elegantnu siluetu Experimentala. Zaoštren profil ima odvažan i besprijekoran dizajn čiste površine kako bi se naglasila zapanjujuća pojava ovog učinkovitog električnog crossovera s baterijom. Uglađena silueta Opel Experimentala temelji se na učinkovitoj izvedbi, a konceptni automobil nudi i pametna i optimizirana aerodinamička rješenja. Zakrilca na prednjoj i stražnjoj strani povećavaju aerodinamičnu učinkovitost, kao i stražnji difuzor. Proširuju se ili uvlače ovisno o prevladavajućoj situaciji vožnje.

Unutrašnjost Opel Experimentala impresionira osjećajem prostranosti. Upravljač se pomiče kada se ne upotrebljava. To omogućuje sustav "upravljanja putem žice", koji dodatno smanjuje težinu uklanjanjem mehaničkih komponenti za upravljanje. Osim toga, lagana prilagodljiva sjedala kombiniraju usku, ali izdržljivu strukturu s 3D mrežastim materijalima, a elektrokromatske tkanine uranjaju putnike u atmosferično osvjetljenje koje stvara savršeno okruženje za dobrobit.

Astra Electric


Kao i ostale izvedbe Astre, Sports Tourer Electric oduševljava odgovornim performansama. Ova Astra nudi čistu zabavu u vožnji bez lokalnih emisija. Električni motor ima 115 kW/156 KS i snažnih 270 Nm maksimalnog okretnog momenta koji su dostupni od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i uvjerljivo ubrzanje. Također, dok su mnogi električni automobili ograničeni brzinama do 150 km/h ili 160 km/h, nova Astra Sports Tourer Electric ima najveću brzinu od 170 km/h. Čak i kada su stražnja sjedala podignuta, Astra Sports Tourer Electric nudi 516 litara prostora za prtljagu u prtljažniku - kapacitet se povećava do 1553 litara kada su sjedala spuštena. Sa samo 1760 kg, Astra Sports Tourer Electric znatno je lakša od mnogih konkurenata u svom segmentu.

Savršene proporcije i preciznost sve do najmanjih detalja, upakirane u odvažan i besprijekoran izgled – to je nova Opel Corsa. Dizajneri su bestseler među malim automobilima učinili još modernijim i elegantnijim. Najupečatljivija značajka vanjštine svakako je Opel Vizor.

Corsa Electric


Corsa Electric nema samo lijepo lice, ima i "unutarnje kvalitete". Pridošlica je također raspoloživa s potpuno digitalnim kokpitom, koji uključuje novi sustav za informiranje i zabavu. Integrirana platforma Snapdragon društva Qualcomm Technologies ima poboljšanu grafiku, multimedijske mogućnosti i računalni vid kako bi osigurala integriraniji sustav kokpita. Ispod poklopca motora Corse Electric moguće je birati između dva potpuno električna pogona: novi snage 115 kW/156 KS i dosega do 402 kilometra i već poznati sa 100 kW/136 KS i dosegom do 354 kilometara prema WLTP-u.

Osim modela koji će biti predstavljeni na Opelovim štandovima, njemački proizvođač automobila zauzet će i istaknuto mjesto na ADAC-ovim štandovima. Opelov partner za sportska motorna vozila izložit će Corsu Rally Electric koju je dizajnirala Elisa Klinkenberg na obje svoje lokacije. Svojim zelenim, bijelim, ružičastim i crvenim nijansama ovaj neobičan “umjetnički automobil” unosi svježinu u liniju električnih automobila Corsa za reli. Riječ “E[M]POWER!” ispisana bijelim slovima na crnom krovu ne označava samo snagu električne energije, koja pokreće sve automobile na prvenstvu, nego i snagu sve većeg broja natjecateljica. Opel i najveći europski automobilski klub, ADAC, surađuju već više od desetljeća, a početkom ove godine odlučili su produžiti svoje partnerstvo do 2024. godine. Natjecanje ADAC Opel Electric Rally Cup “koje pogoni GSe” prvo je prvenstvo u reliju za električne automobile jednog modela u svijetu i najbolji primjer održivog automobilizma.

Milan Bugarić
Astra GSe i 2021 Manta GSe
Osim uobičajenih aktivnosti na sajmu IAA Mobility, Opel će također biti prisutan s još dva modela na izložbi Motorworld Mobility Days u Münchenu, gdje će izložiti nagrađivane modele Mantu GSe i Astru GSe. Manta GSe temelji se na legendarnoj Manti A koja je prvi put predstavljena 1970. godine, a ispod crnog poklopca motora nalazi se električni agregat snage 108 kW/147 KS. Astra GSe, pak, zadivljuje izlaznom snagom od 165 kW/225 KS i maksimalnim okretnim momentom od 360 Nm i postavlja novo mjerilo za angažman vozača. U usporedbi s drugim Astrama, model GSe nudi još agilniju i precizniju vožnju, a šasija je namjenski spuštena za 10 milimetara. Sportski kalibriran sustav upravljanja specifičan je za modele GSe, a jedinstvene opruge i uljni amortizeri prednjeg i stražnjeg ovjesa posebno su prilagođeni za dinamičnu vožnju i savršenu udobnost.

München u znaku Opel Rocksa
Opel će predstaviti i posebnu dizajnersku verziju vozila Opel Rocks e-XTREME, teRocks Electric KARGO. Prvi je odličan primjer zabavnog četverocikla s kotačima koji su izrazito okrenuti prema van kako bi osigurali široko i čvrsto uporište, a Rocks Electric KARGO nudi rješenja za potpuno drukčije potrebe. Uz dužinu od samo 2,41 metar, širinu od 1,39 metara i visinu od 1,52 metra Rocks Electric KARGO profesionalcima nudi više od 400 litara obujma fleksibilnog teretnog prostora. Zahvaljujući krugu okretanja od samo 7,20 m ovo lagano motorno vozilo može manevrirati najužim uličicama.

Možda ste propustili...