Osijek
ŠKOLA KEMIJE NA PTF-U

Gimnazijalci “kemijaju”
u fakultetskim laboratorijima
Objavljeno 28. veljače, 2023.
Učenici izvode pokuse te prvi put samostalno filtriraju, ekstrahiraju i titriraju

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek nastavio je tradiciju organiziranja Škole kemije na PTF-u, koja se u svom šestom izdanju održava od 27. veljače do 3. ožujka u laboratorijima Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek na Zavodu za primijenjenu kemiju i ekologiju, a namijenjena je učenicima trećih razreda osječkih gimnazija.Radionice su osmislile izv. prof. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač, izv. prof. dr. sc. Maja Molnar i doc. dr. sc. Valentina Bušić s Katedre za fundamentalnu kemiju, a obuhvaćaju zanimljive pokuse koje učenici samostalno izvode pod nadzorom nastavnica, asistenata i tehničarki.

Među ostalim, učenici na PTF-u sintetiziraju b-naftoloranž i acetilsalicilnu kiselinu, određuju kalcij u mlijeku, dokazuju aldehidne skupine kroz zanimljiv pokus srebrnog zrcala, pročišćavaju benzojevu kiselinu i izvode brojne druge pokuse te prvi put samostalno filtriraju, ekstrahiraju i titriraju.

Mario Komar, viši asistent na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, rekao nam je kako učenici u Školi kemije mogu kroz zanimljiv pristup prilagođen svome znanju dobiti uvid u laboratorijske vještine koje će im biti dobar pokazatelj žele li se nastaviti školovati u tom smjeru.

- Za odrađivanje laboratorijskih vježbi potrebno je predznanje, prije dolaska učenici moraju pročitati određenu teoriju kako bi bili spremni, a pokuse smo koncipirali na način da se odvijaju jedan za drugim i traju 15-ak minuta - rekao nam je Komar.

Alen Nemet, učenik trećeg razreda Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, bio je izrazito impresioniran viđenim na PTF-u.

- Radili smo ono što nazivamo aspirinom, kristalizirani lijek od spojeva koje smo dobili. Bilo je jako zanimljivo, prvi smo put to radili, nikada nisam puno razmišljao o tome što sve stoji iza jednog takvog lijeka, da bih sada doznao kako ga je prilično jednostavno napraviti, dok sam ja vjerovao da je u pozadini vrlo kompliciran postupak. U redu, ne možemo ga baš raditi kod kuće, no u svakom bolje opremljenom labosu moguće ga je napraviti - dojmovi su ovog učenika, koji je dodao kako mu je Škola kemije približila PTF te sve ozbiljnije razmišlja o studiranju na tom fakultetu.

Njegov kolega Domagoj Mohracki otkrio nam je kako ga je od najranijeg djetinjstva zanimala "kauzalnost stvari, tj. zašto, kako i na koji način".

- Zašto kiša pada, što je vatra i slično, od djetinjstva si postavljam ta pitanja i oduvijek su me privlačile kemija i fizika, nešto manje biologija. Trenutno proučavamo zakon o očuvanju mase, gdje dokazujemo da ona ostaje ista i kada dolazi do promjene tvari. Primjerice, kada se nešto otopi, masa će i dalje ostati ista - rekao nam je učenik Domagoj Mohracki.

Klara Tuškan-Hepak, učenica trećeg razreda "Ruđerice", također je oduvijek zaljubljena u kemiju i biologiju te će, kako nam je otkrila, obrazovanje nastaviti u tom smjeru, vjerojatno baš na PTF-u.

- Oduvijek su me zanimale kemijske reakcije i kemija općenito, pogotovo njezine zakonitosti kada je riječ o čovjeku - rekla nam je Klara.

Prof. dr. sc. Stela Jokić, prodekanica za promidžbu i suradnju s gospodarstvom PTF-a, izrazila je zadovoljstvo dobrim odzivom učenika kao i njihovom visokom motivacijom za usvajanje znanja od nastavnika PTF-a.

- Ovaj je tjedan na našem fakultetu u znaku kemije, danas (ponedjeljak, nap. a.) gosti su nam učenici iz "Ruđerice", a sljedećih pet dana druge škole, uglavnom osječke gimnazije. Svaki dan učenici druge škole imaju priliku kroz šest školskih sati istraživati i proučavati kemiju te sami raditi pokuse, naravno, uz prisutnost naših nastavnika i asistenata. Drago nam je što smo organizacijom 6. Škole kemije nastavili tradiciju, za što smo dobili i financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja - rekla je prof. Jokić.

Ivan Alilović
Radionice osmislile izv. prof. dr. sc. D. Gašo-Sokač, izv. prof. dr. sc. M. Molnar i doc. dr. sc. V. Bušić

Najčitanije iz rubrike