Zdravlje
MISIJA: KISIK

Pokrenut program borbe protiv pušenja kod mladih
Objavljeno 27. veljače, 2023.
Prema istraživanju, gotovo je 50 % učenika konzumiralo duhanski proizvod

Europska organizacija Propulsion uz podršku kompanije AstraZeneca je u Zagrebu pokrenula društveno-odgovorni program MISSION: OXYGEN, u prijevodu Misija: Kisik, u okviru globalnog programa prevencije bolesti Young Health Programme (YHP).Radi se o četverogodišnjem programu zdravstvene, medijske i digitalne pismenosti u Hrvatskoj, usmjerenom na razvoj zdravih životnih stilova i mudrih životnih izbora djece s primarnim ciljem prevencije pušenja duhana i duhanskih proizvoda kod djece i adolescenata u dobi od 10 do 14 godina. Važan dio kampanje čini i suradnja s nastavnicima diljem zemlje, kao i s influencerima na društvenim mrežama, a cilj je da kritičko promišljanje i rješavanje problema u digitalnom okruženju postanu dio glavnih vještina mladih. Prema posljednjim rezultatima svjetskog istraživanja o uporabi duhana kod mladih, koje je u 50 škola provedeno i u Hrvatskoj, gotovo 50 % učenika konzumiralo je duhanski proizvod. U posljednjih 30 dana najmanje jednom duhanski je proizvod konzumiralo 17,3 % sudionika ispitivanja. Cigarete je pušilo 14,6 % sudionika, a 10 % ih je upotrebljavalo e-cigarete. Istraživanje je pokazalo da je 17,5 % onih koji nikada nisu konzumirali duhan i duhanske proizvode podložno njihovu konzumiranju u budućnosti. Od ukupnog broja učenika koji su sudjelovali u istraživanju njih 27 % smatra da učenici koji puše imaju više prijatelja, a 21,3 % da su učenici koji puše privlačniji.

Tijekom četiri godine aktivnosti cilj projekta je promijeniti alarmantne statistike o pušenju mladih, osnažiti primjenu zakonske regulative, a ono što je najvažnije - mladima u Hrvatskoj na njima blizak način prikazati svu štetnost duhana i duhanskih proizvoda. Plan kampanje je da se u iduće četiri godine dopre do što većeg broja djece kako bi zajedno s kreatorima politike, edukatorima i zdravstvenim radnicima djeca shvatila koliko je duhanski dim štetan, izjavila je Vildana Saračević, voditeljica programa. Aktivnosti usmjerene mladima moraju se fokusirati na promicanje zdravih životnih navika i stilova života, jačanje socijalno-emocionalnih vještina, prije svega vještina odolijevanja vršnjačkom pritisku, vještina nošenja sa stresnim situacijama i rješavanja problema, te poticanje kritičkog promišljanja.

"Takvim pristupom mladima dajemo dobar temelj da u adolescenciji, kada su pred njih stavljeni brojni ‘izazovi‘ tog razdoblja, odgovorno odlučuju o svojim ponašanjima i njihovim posljedicama", izjavila je Sabina Mandić s Edukacijskog rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.

Sudionici panela zaključili su da samo udruženim snagama države, obrazovnog sustava, organizacija, nastavnika i svih koji rade s djecom možemo djelovati s ciljem promocije zdravih stilova života u djece.

Jasminka Knežević