Mozaik
MOTIVI OSKAROVCA DUŠANA VUKOTIĆA OSVANULI U ZAGREBU

Grafiti iz animiranog filma “Surogat” na 60. obljetnicu osvajanja “zlatnog kipića”
Objavljeno 26. rujna, 2022.

Grafiti iz animiranog filma ‘‘Surogat‘‘ Dušana Vukotića osvanuli su ispred studija Zagreb filma u Savskoj ulici u povodu 60. obljetnice dobivanja Oscara, najvrjednijeg priznanja hrvatskoj kinematografiji i njezinu ‘‘biseru‘‘, Zagrebačkoj školi crtanog filma.Grafiti s glavnim likovima iz ‘‘Surogata‘‘ oslikani su na inicijativu djelatnika Zagreb filma, nije bilo nikakvog službenog otvaranja, ni poticaja ili inicijative od nadležnih institucija. No, spomen na najvažniji hrvatski film, jedini koji je 1962. dobio Oscara, ujedno je i spomen na njegova autora - velikana hrvatske kinematografije Dušana Vukotića.

- O Dušanu Vukotiću ne treba puno pričati. U krugovima animatora i filmskih djelatnika znaju se njegove vrijednosti. A za Zagreb filmu je napravio jako puno sa svojim filmovima. Zaslužan je za puno toga, a nama je motivacija i osnova naše djelatnosti - kazao je Damir Šuša, koordinator proizvodnje filmova, tehnike i održavanja Zagreb filma, ujedno i glavni autor grafita. Ideja mu je, dodaje, došla početkom srpnja u vrijeme obljetnice Vukotićeve smrti, a njegov plan je oduševio i ravnatelja ustanove Zagreb filma Vinka Brešana, koji se odmah složio s oslikavanjem stupova ispred studija.


- Inspiracija za grafite iz "Surogata" nastala je u srpnju, a ostvaranje je bila čista slučajnost. Praktikant Toma Matišić bio je tu u blizini, ja sam oslikao, a on se uhvatio sprejeva i to je sve trajalo možda nekih sat i pol, dva. Tri stvari su zaslužne za grafit. To su vrućina, kava i mladi grafiter - kaže Šuša. S druge strane, pak, ‘‘neslužbeni‘‘ i nigdje javno najavljeni grafiti, oslikani na inače iznimno prometnom mjestu u frekventnoj Savskoj ulici, oduševljavaju brojne Zagrepčane.

- Reakcije su super. Ljudi dođu, slikaju se kraj likova s osmijehom na licu. To je jedna vesela priča i lijepa stvar - zaključuje Šuša.

S druge strane, vrijedno je i podsjetiti na značenje "Surogata" ili bar što se o tom filmu navodi na službenim stranicama Zagreb filma. "Surogat" je animirani film Dušana Vukotića iz 1961., prvi animirani film izvan SAD-a koji je u travnju 1962. osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film. Osvojio je i brojne velike nagrade na svjetskim festivalima i najnagrađivaniji je film proizveden u Hrvatskoj, a nastao je u skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma. Ukratko, to je jednostavna priča o neobičnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu i sve što mu treba sam napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju, kako je lako došao do svega, tako sve i nestane, ispuše se.


- "Surogat" je po mnogočemu znamenit film Zagrebačke škole crtanog filma. Svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet izvršio je veliki utjecaj na brojne autore i studije crtanog filma - zaključuju u Zagreb filmu. No, to je i najveći uspjeh Dušana Vukotića, a grafiti su, nažalost, jedini spomen na njegovo kapitalno djelo u centru Hrvatske, na što upozoravaju mnogi poznavatelji filma i zaljubljenici u Zagrebačku školu crtanog filma.

- Uljepšan mi je bio dan kada sam u Savskoj primijetio grafite "Surogata". Posebno mi je bilo drago kada sam saznao da je ideja i realizacija grafita došla od tzv. nižerangiranih djelatnika Zagreb filma, što znači da duh Dušana Vukotića još uvijek nije do kraja izbrisan - kazao je za Hinu Veljko Krulčić, filmski publicist i povjesničar filma. Dodaje i kako je Vukotić bez konkurencije, u europskim i svjetskim razmjerima daleko najvažniji i najpriznatiji hrvatski filmaš svih vremena. No upozorava na činjenicu da ni jedna ‘‘nadležna‘‘ institucija nije ‘‘osjetila‘‘ potrebu obilježiti 60. obljetnicu dobivenog Oscara, ni Zagreb film (producent "Surogata"), ni Animafest, ni Dani hrvatskog filma, ni pulski festival, pa ni HAVC, Grad Zagreb ili Ministarstvo kulture i medija, osim malog trogirskog festivala "Bokun".

S druge strane, značenje ‘‘Surogata‘‘ komentirao je i filmski kritičar Željko Luketić naglasivši i kako ‘‘nije zgorega ‘‘istaknuti i da se radilo o filmu iz socijalističkog bloka koji suptilno komentira konzumeristički pogled na svijet, što je u svijetu imalo veliki odjek. Naglašava i kako je Vukotić donio i vrlo pametnu odluku da "Surogat" nikad ne postane serijal komercijalnih crtića, što su mu američki producenti nakon uspjeha nudili, stopiravši ih tvrdnjom da je sve što ima o "napuhivanju i ispuhivanju" rekao u tih deset minuta. H
Grafiti su, nažalost, jedini spomen na kapitalno djelo Dušana Vukotića u centru Hrvatske

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

10. MEĐUNARODNI STUDENTSKI FILMSKI FESTIVAL (STIFF)

Nagradu publike dobio Osječanin David Gašo za film "Niska trava"

2

STIŽE SLAVNI ŠKOTSKI BEND

Simple Minds u pulskoj Areni nastupa 3. srpnja

3

TURISTIČKA ZAJEDNICA ZAGREBA PRIREDILA BOGAT PROGRAM

Advent u Zagrebu donosi više od stotinu koncerata te tematske izložbe i predstave