Ekonomija
ZBOG POLITIKE SUZBIJANJA COVID-A

Kompanije gube povjerenje u Kinu
Objavljeno 22. rujna, 2022.

Kompanije gube povjerenje u Kinu zbog "nefleksibilnih" mjera suzbijanja COVID-a 19, ustvrdila je u srijedu u izvješću europska poslovna udruga, upozorivši na trend povlačenja s kineskog tržišta.


U proteklih godinu dana iskristalizirao se "oštar kontrast" između Kine i ostatka svijeta, jer su druge zemlje dosljedno iskazivale spremnost na sudjelovanje u globalizaciji dok se Kina kontinuirano okretala sebi, rekao je predsjednik Europske komore Joerg Wuttke.
"Svijet živi s kolektivnim imunitetom, a Kina čeka da se svijet riješi omikron-varijante, što je, naravno, malo vjerojatno", rekao je Wuttke misleći na striktnu kinesku politiku nulte tolerancije na COVID.


Takva politika rezultirala je opetovanim uvođenjem lockdowna u pojedinim dijelovima zemlje i uglavnom zatvorenim granicama za međunarodna putovanja.
Kina smatra da je takva politika potrebna kako bi se spriječila preopterećenost zdravstvenog sustava i neprihvatljiv gubitak ljudskih života, napominje Reuters.


Europske kompanije zastupaju pak stav da bi se Kina trebala suzdržati od "nepredviđenih promjena mjera", produbiti suradnju s Europskom unijom i povećati broj međunarodnih letova.
Europska unija trebala bi pak proaktivno surađivati s Kinom i odbaciti pozive na povlačenje iz azijskog diva, poručuje udruga.


Autori izvješća utvrdili su da rekordan broj tvrtki nastoji preusmjeriti trenutna ili planirana ulaganja na druga tržišta.
Uz COVID, europska udruga izdvojila je i zaustavljanje reforme državnih poduzeća, egzodus europskih državljana iz Kine, uz ograničenje putovanja kineskih radnika u inozemstvo, i intenzivniju politizaciju poslovanja.


Kina spada među malobrojne zemlje koje od putnika još uvijek zahtijevaju karantenu nakon dolaska, a Komora se, prema Wuttkeu, i dalje nada da bi ograničenja mogla biti ublažena nakon kongresa vladajuće Komunističke partije, koji počinje 16. listopada.
Premijer Li Keqiang trebao bi se povući s dužnosti u ožujku iduće godine, a njegova je glavna zadaća na dužnosti čelnika vlade baš upravljanje gospodarstvom.
Potpredsjednik vlade Liu He trebao bi u mirovinu i bit će ga teško zamijeniti, kaže Wuttke, jer se uvijek zauzimao za reforme.


"Moramo vidjeti kakva će biti postava koja će donositi gospodarske odluke, to bi nam moglo dati neke naznake u kojem će smjeru zemlja ići", kazao je.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike