Regija
OSNOVCI ISTRAŽIVALI I REZIMIRALI REZULTATE

Učenici objavili brošuru o biosigurnosti i biozaštiti
Objavljeno 9. siječnja, 2022.
SLATINAU sklopu izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita, koja se u Osnovnoj školi Eugena Kumičića provodi već drugu godinu, učenici Lana Čordaš, Šimun Gorenac, Leona Pohiba, Lucija Šokac i Filip Žurga, pod mentorstvom učiteljice biologije Marije Majer, proveli su istraživanje o biosigurnosti i biozaštiti, koje je rezultiralo brošurom zanimljiva sadržaja.

– Brošura je namijenjena svim našim učenicima, roditeljima, djelatnicima i široj javnosti kako bi se bolje objasnila i približila područja djelovanja biosigurnosti i biozaštite, objasnile pandemije, virusi, povijest virusnih bolesti i istražilo o aktualnom koronavirusu – pojasnila je učiteljica Majer.

Brošura na 30 stranica donosi ponešto pojednostavljene definicije biosigurnosti i biozaštite te područja na kojima dolazi do izražaja njihovo djelovanje. Pojašnjene su zatim infektivne bolesti, s posebnim osvrtom na španjolsku gripu, prvu svjetsku karantenu u Dubrovniku, viruse i virusne bolesti (ebola, zika) te koronaviruse. Posebno su obrađeni uvjeti nastanka i širenja zaraznih bolesti te mogućnosti djelovanja na karike lanca za sprječavanje bolesti COVID-19 i testovi za otkrivanje infekcije. Na kraju brošure nalazi se opis zaštitne opreme za rad s opasnim uzročnicima bolesti. P.Ž.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana