Kultura
U VUKOVARSKOJ KNJIŽNICI

Tema Noći knjige 2021. zbog pandemije će biti “Ljekovita moć knjige”
Objavljeno 20. travnja, 2021.
Kao i svake godine pripremljeni su brojni programe u središnjici i ograncima, no većinom su bazirani na virtualnim sadržajima

Gradska knjižnica Vukovar i ove će godine brojnim programima obilježiti Noć knjige (23. travnja), u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Navode kako su knjige riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije, no snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s "drugim", nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

Duh i tijelo
Ovogodišnja je središnja tema Noći knjige vezana uz epidemiološku situaciju i naslovljena je "Ljekovita moć knjige". Ravnateljica vukovarske knjižnice Jelena Miškić pojasnila je kako u izazovnim i kriznim vremenima nastoje dobiti odgovor na pitanje kako su njihovi korisnici i članovi, ali i cijela lokalna zajednica bili utješeni u vrijeme epidemije čitanjem knjiga.

- Kao i svake godine, pripremili smo brojne programe u središnjici i ograncima, no većinom smo se bazirali na virtualne sadržaje. Imamo akciju besplatnog članstva i povrata knjiga bez naplate zakasnine, kao i prekrasnu izložbu "Knjiga kao lijek" koja će trajati dva tjedna. Riječ je o prigodnoj izložbi građe i ostalih informacija knjižnice s naglaskom na psihologiju i medicinu. Upravo prateći temu Noći knjige, pristupili smo znanstvenom aspektu, popularnoj biblioterapiji - rekla je Miškić.

Odjel za mlade bavit će se virtualnom i klasičnom izložbom "Biblioterapija: knjige na recept". U posljednje se vrijeme pokazalo kako korisnici traže preporuke za čitanje od knjižničara, čime se potencira njihova uloga kao posrednika prema opuštanju i zabavi. Također će imati i prigodnu izložbu plakata o tome kako čitanje može zaliječiti duh i tijelo, odnosno što je biblioterapija u edukativnom i znanstvenom smislu.

- Nažalost, kontakt s djecom nam je već dugo uskraćen i nemamo aktivnih radionica u samom prostoru knjižnice. Za Noć knjige smo planirali dvije, ako nam to prilike dopuste. Odjel za djecu popratit će važnu obljetnicu, sto godina od prvog hrvatskog izdanja Pčelice Maje, pa ćemo dječici prirediti izložbu i u fizičkom i u digitalnom obliku te im time pokušati dočarati kultnu naslovnu junakinju uz koju su mnogi odrastali - naglasila je ravnateljica.

Organizirat će i izložbu "Ljekovite knjige i slikovnice" namijenjenu djeci, kao i online prezentaciju iscjeljujuća moć knjiga na primjeru "Beskrajne priče" Michaela Endea, o neprolaznoj snazi knjige i njezinu značenju u životu svakoga čovjeka. Ogranak u Borovu naselju imat će tematske kvizove o ljekovitosti knjige, uz nastavak suradnje s vukovarskim vrtićima, odnosno online izložbom radova vrtićke djece.

Važna izložba
I Ogranak Lovas radit će virtualnu izložbu s poučnim citatima za djecu i odrasle te raditi na prezentaciji knjiga o samopomoći. Ogranak Sotin vukovarske knjižnice ima status "zelenog ogranka", pa je planirano održavanje edukativne radionice uređenja eko-vrta kroz sadnju začinskog bilja.

- Svi su programi planirani u skladu s epidemiološkim mjerama, a ukoliko do 23. travnja dođe do nekih izmjena u mjerama jasno je kako ćemo tomu prilagoditi naše programi. Posebno želim istaknuti kako je pred nama prezentacija iznimno važne velike virtualne izložbe pod nazivom "Brane Crlenjak vukovarski Srijemac", na kojoj smo intenzivno radili godinu dana. Radni tim knjižnice je sve bolji i jači, konstantno ulažemo u znanja i tehnologije, što se potvrđuje nastavkom kvalitetne suradnje s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, kojoj smo zahvalni na prijenosu znanja. Izložbom o vukovarskom bardu, profesoru Crlenjaku, uspjeli smo ostvariti još jednu bilješku za vječnost - poručila je Miškić.

Predstavljanje izložbe javnosti planirano je za 3. svibnja, u povodu Dana grada Vukovara.

Dragana Korpoš
u planu
IZLOŽBA O

CRLENJAKU

3. SVIBNJA
Prateći temu Noći knjige pristupili smo znanstvenom aspektu, popularnoj biblioterapiji, kaže Miškić
Najčitanije iz rubrike