Novosti
DIGITALIZACIJA DRŽAVNOG SUSTAVA

Zahtjev za mirovinu moguće slati i online
Objavljeno 10. veljače, 2021.
U tri tjedna Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje preko sustava e-Građani stiglo devedesetak zahtjeva za mirovinu

E-Građani, digitalni sustav rasterećenja omraženog šalterskog poslovanja, postao je krajem prosinca bogatiji za još jednu uslugu - mogućnost predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na mirovine preko interneta.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje omogućio je budućim korisnicima i umirovljenicima predaju zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja preko sustava e-Građani za pet vrsta mirovina: starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu, invalidsku mirovinu, privremenu invalidsku mirovinu, obiteljsku mirovinu iza osiguranika i obiteljsku mirovinu iza korisnika.

Riječ je trećem setu e-usluga HZMO-a u 2020., nakon što je u srpnju omogućeno podnošenje e-zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, a u prosincu i za nacionalnu naknadu za starije osobe.

Od 1. do 24. siječnja podneseno je 88 zahtjeva za mirovine elektroničkim putem, a očekuje se da će e-sustav u ovome segmetu trendovski rasti u idućim mjesecima.

Iako se na prvi pogled čini da je riječ o zahtjevnom dijelu informatizacije birokracije, s obzirom na to da populacija koju obuhvaća predstavlja dio stanovništva koje ima niži stupanj računalonog obrazovanja, iz HZMO-a kažu kako u sustav sve više ulaze nove generacije umirovljenika koji oblike poslovanja i komunikacije preko interneta dobro poznaju.

"HZMO želi korisnicima olakšati podnošenje zahtjeva na brži i jeftiniji način bez potrebe dolaska na šaltere. Naime, digitalizacija usluga HZMO-a, kao ključne institucije nacionalnog mirovinskog sustava koja se kontinuirano skrbi o približno 1,5 milijuna osiguranika, više od 1,2 milijuna korisnika mirovina te više od 150 tisuća korisnika doplatka za djecu pripada pod najvažnije poslovne ciljeve kako u prošloj tako i u 2021. godini. Upravo radi jednostavnijeg poslovanja te skraćivanja trajanja postupaka iz mirovinskog osiguranja planira se proširenje niza elektroničkih usluga do kraja 2021. Cilj nam je omogućiti korisnicima moderni i jednostavniji pristup novim i inovativnijim uslugama, a informiranje korisnika o dostupnim e-uslugama provodi se kontinuirano", poručuju iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

HZMO je već prije učinio niz svojih usluga dostupnima uz nekoliko klikova mišem. “Građani uz zahtjeve za pet vrsta mirovina kroz sustav e-Građanin mogu podnijeti zahtjev za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, zahtjev za nacionalnu naknadu za starije osobe, elektronički zapis o radnopravnom statusu. Mogu dobiti informativni izračun mirovine, uvid u podatke o prijavama na osiguranje i odjavama s osiguranja, uvid u podatke o stažu, plaći i osnovici koje je za pojedine godine prijavio poslodavac, uvid u podatke o drugom dohotku na koji se plaća doprinos za mirovinsko osiguranje. Dostupne su im i e-potvrde iz mirovinskog sustava kao što su potvrda o stažu i plaći, obavijest o ostvarenom drugom dohotku i potvrda o korištenju prava iz mirovinskog osiguranja”, navodi HZMO.

Ivana Solar
SKEPSA PREMA NOVČANIM TRANSAKCIJAMA
Prema istraživanja Gemius Audience provedenom u kolovozu 2020. u hrvatskom internetskom prostoru kroz čitanje digitalnih medija aktivno je prisutno 704.000 osoba starijih od 55 godina, što čini 24 posto populacije od kojih je njih više od 446.000 starije od 60 godina. No, ističe se, osobe starije dobi, a posebno one koje na radnom mjestu ne koriste računalo, internet doživljavaju prije svega kao mogućnost zabave u slobodno vrijeme. Još uvijek postoji i nepovjerenje kada je u pitanju obavljanje novčanih transakcija i ispunjavanja formalnih obveza prema institucijama.
U sustav sve više ulaze nove generacije umirovljenika koje komunikaciju preko interneta dobro poznaju
Možda ste propustili...

BOLESTI OD KOJE U HRVATSKOJ BOLUJE ČAK 80.000 GRAĐANA

Opasnosti zatajivanja srca

GRLIĆ RADMAN NAKON REZOLUCIJE O SREBRENICI:

Srbija daleko od suočavanja s prošlošću

MINISTAR GRADITELJSTVA NAJAVIO PRIORITETE U OVOM MANDATU

Dostupno stanovanje za mlade