Osijek
PROJEKT GREENERGY ZA UŠTEDU ENERGIJE

Srednjika dobiva vlastitu fotonaponsku elektranu
Objavljeno 24. srpnja, 2020.
Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš predstavila je u četvrtak sa suradnicima projekt GReENERGY u okviru Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija, koji obuhvaća energetsku obnovu i gradnju fotonaponske elektrane na pomoćnim objektima na Srednjoškolskom igralištu.

Projekt je vrijedan 1.360.000 eura, od čega je sredstvima Europske unije sufinancirano 1.156.000 eura, a radovima će se obuhvatiti postavljanje tzv. zelenog krova površine 160 četvornih metara, zamjena stolarije i rasvjete unutar objekta te gradnja fotonaponske elektrane snage 93 kW za vlastite potrebe.

Projektom se želi stvoriti povoljnija mikroklima korištenjem obnovljivih izvora energije, što je zbog porasta potrošnje električne energije u javnim zgradama, koja se javlja kao posljedica nedovoljne energetske učinkovitosti, nedovoljne iskorištenosti obnovljivih izvora energije te nedovoljne informiranosti donositelja odluka, ali i šire javnosti, jedan od zajedničkih izazova gradova u hrvatsko-srpskom pograničnom području.

- Projekt je koncentriran na ublažavanje posljedica klimatskih promjena u gradskim sredinama, a svrha je energetska ušteda u javnim zgradama i postizanje što veće energetske učinkovitosti koristeći obnovljive izvore energije. Slijedom toga Grad Osijek u ovom je projektu nominirao zgradu u okviru Srednjoškolskog igrališta na kojoj će se u idućih 180 dana izvesti svi radovi - rekla je Gamoš.

Voditelj GReENERGY projekta za Grad Osijek Srećko Kukić naglasio je da će se, zahvaljujući ovom projektu, postići ušteda od 60 posto, što toplinske, što električne energije.

- Ovo će biti, možemo tako reći, prva fotonaponska elektrana u potpunom vlasništvu Grada Osijeka. U ovom slučaju mi ćemo imati potpuno zadovoljenje potreba za električnom energijom na ovome objektu, a osim same zgrade, elektrana će opskrbljivati i vanjsku rasvjetu na Srednjoškolskom igralištu - rekao je Kukić.
I. Alilović
Zahvaljujući ovom projektu ostvarit će se ušteda od 60 posto, što toplinske, što električne energije
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana