Osijek
PROJEKT GREENERGY ZA UŠTEDU ENERGIJE

Srednjika dobiva vlastitu fotonaponsku elektranu
Objavljeno 24. srpnja, 2020.
Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš predstavila je u četvrtak sa suradnicima projekt GReENERGY u okviru Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija, koji obuhvaća energetsku obnovu i gradnju fotonaponske elektrane na pomoćnim objektima na Srednjoškolskom igralištu.

Projekt je vrijedan 1.360.000 eura, od čega je sredstvima Europske unije sufinancirano 1.156.000 eura, a radovima će se obuhvatiti postavljanje tzv. zelenog krova površine 160 četvornih metara, zamjena stolarije i rasvjete unutar objekta te gradnja fotonaponske elektrane snage 93 kW za vlastite potrebe.

Projektom se želi stvoriti povoljnija mikroklima korištenjem obnovljivih izvora energije, što je zbog porasta potrošnje električne energije u javnim zgradama, koja se javlja kao posljedica nedovoljne energetske učinkovitosti, nedovoljne iskorištenosti obnovljivih izvora energije te nedovoljne informiranosti donositelja odluka, ali i šire javnosti, jedan od zajedničkih izazova gradova u hrvatsko-srpskom pograničnom području.

- Projekt je koncentriran na ublažavanje posljedica klimatskih promjena u gradskim sredinama, a svrha je energetska ušteda u javnim zgradama i postizanje što veće energetske učinkovitosti koristeći obnovljive izvore energije. Slijedom toga Grad Osijek u ovom je projektu nominirao zgradu u okviru Srednjoškolskog igrališta na kojoj će se u idućih 180 dana izvesti svi radovi - rekla je Gamoš.

Voditelj GReENERGY projekta za Grad Osijek Srećko Kukić naglasio je da će se, zahvaljujući ovom projektu, postići ušteda od 60 posto, što toplinske, što električne energije.

- Ovo će biti, možemo tako reći, prva fotonaponska elektrana u potpunom vlasništvu Grada Osijeka. U ovom slučaju mi ćemo imati potpuno zadovoljenje potreba za električnom energijom na ovome objektu, a osim same zgrade, elektrana će opskrbljivati i vanjsku rasvjetu na Srednjoškolskom igralištu - rekao je Kukić.
I. Alilović
Zahvaljujući ovom projektu ostvarit će se ušteda od 60 posto, što toplinske, što električne energije
Možda ste propustili...

POČELO BLAGDANSKO UKRAŠAVANJE

Zimzeleni ljepotan stigao na Papin trg

CINEMA POSH STORE U KINU URANIA

Prodaja, razmjena ili izrada božićnih ukrasa

Najčitanije iz rubrike