Novosti
PROJEKT "ODGOVORNE POTROŠAČICE"

Čuvajte okoliš, darove ne zamatajte u ukrasni papir
Objavljeno 20. prosinca, 2019.
Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske poziva potrošač(ic)e da uz brigu prema bližnjima pokažu i brigu prema okolišu. Iz udruge kažu kako je najbolji način da građani počnu čuvati prirodu taj da se prestanu koristiti plastikom ili to smanje.


Umjesto u ukrasni papir, koji se ne može reciklirati, darove zamotajte na originalan način. "I bez ukrasnog papira dar u srce dira" naziv je edukativne kampanje Fonda za zaštitu okoliša. Naime, na papiru za omatanje rijetko se nalazi oznaka glede recikliranja ili zbrinjavanja. Odgovarajuća objašnjenja ne možemo očekivati ni od prodavača.


- Različite vrste papira za pakiranje koje možete kupiti u gotovo svakoj trgovini međusobno se ne razlikuju samo po izgledu nego i po sastavu. Možete birati između plastike, voštanog papira..., ali prosječnom potrošaču je na pogled, čak i na dodir, teško razlikovati tip papira za pakiranje, što dodatno komplicira odlaganje kad je papir poslužio svojoj svrsi.
"Odgovorne potrošačice!" naziv je novog projekta Društva Potrošačica koji se provodi u Novoj Gradišci, Požegi i Slavonskom Brodu, a kojim se želi educirati o odgovornoj potrošnji i proizvodnji. Cilj projekta je da potrošači pridonesu ostvarivanju ciljeva održivog razvoja - kažu "potrošačice". S.Lacić