Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Obrtnička radionica nudila kaljeve peći svih "fela"
Datum objave: 18. siječnja, 2021.

U Splavarskoj ulici, neposredno uz pristanište osječke kompe, nalazi se izdužena visokoprizemnica s kolnim ulazom u kojoj je donedavno djelovao jedan od pogona osječke tvrtke Ukras. Do završetka Drugog svjetskog rata to je bila kuća obitelji Klas.

Matija Klas, osječki pećarski obrtnik, koji je u početku djelovao u Deszathyičinoj ulici, oko 1925. stekao je ovu kuću s prekrasnim pogledom na Dravu i baranjske šume. Djelovanje pećarskog obrta pod njegovim imenom zabilježeno je od 1914. do 1945. godine kada je obitelji oduzeta kuća s cjelokupnim pogonom, koji je poslužio kao jedan od temelja osnutka novog socijalističkog društvenog poduzeća. U starim se osječkim adresarima ime Matije Klasa kao pećarskog obrtnika javlja 1924. u već spomenutoj Deszathyčinoj ulici, a već 1929. nalazi se u Splavarskoj ulici pod kućnim brojevima 5 i 7, da bi se u Adresaru iz 1937. kao vlasnica obrta i kućevlasnica Splavarske 7 pojavila njegova supruga Valerija Klas. Pećarska obrtnička radionica novo je ime "Valerija" vjerojatno dobila nakon što se Matija 1919. oženio Valerijom Terezom Kaiserberger, koja je pećarski obrt nastavila voditi i nakon muževe smrti 8. kolovoza 1935. do završetka Drugog svjetskog rata kada joj je imovina oduzeta.
Ova se pećarska radionica ponosno predstavljala malim šarmantnim zidanim paviljonom na danas već potpuno zaboravljenim Osječkim velesajmovima koji su se od 1925. do 1932. održavali svako proljeće i jesen. U unutrašnjosti Klasova paviljona mogla se razgledati njegova bogata ponuda kaljevih peći svih "fela", a pojedine od njih bile su izložene i uz vanjske zidove paviljona. Na prostoru od paviljona do niske elegantne drvene ogradice bili su izloženi i drugi Klasovi keramički proizvodi među kojima su dominirali vrtni patuljci elegantno ukomponirani među juke, ruže i dugo vrtno raslinje. Nad ulaznim vratima paviljona stajao je veliki natpis: "VALERIJA"/PROIZVOD GLINENE ROBE/M. KLAS/OSIJEK I. SPLAVARSKA 5. Njegov su nastup na Osječkom velesajmu 1927. osječke dnevne novine Hrvatski list predstavile sljedećim riječima: "Od keramika ove godine izlaže samo osječka veleobrtnička radnja ‘Valerija‘. Matija Klas, proizvodnja peći i glinene robe, koja imade odmah na ulazu u izložbi vlastiti svoj s osobitim ukusom urešeni paviljon. G. Matija Klas pripada među one mlade i napredne osječke obrtnike - poduzetnike, što je vlastitim silama i velikom spremom uspio stvoriti jedno veleobrtničko poduzeće, koje uspješno konkurira svima produktima te vrste u daljnjoj okolici osječkoj. Izlaže peći, štednjake, razne uspjele figure, među njima poznati omiljeni uresi vrtova i dvorišta, dalje keramičke pločice, cijevi iz kamenštine (Steingutrohre) i sav ostali šamotni materijal."

Danas iza pročelja njegove kuće u Splavarskoj ulici zjape prazni devastirani prostori u kojima se nekoć proizvodila vrhunska pećarska roba čiji su proizvodi grijali i uljepšavali mnoge, ne samo osječke, domove ili poput patuljaka razveseljavali mališane i odrasle te ukrašavali vrtove po onodobnoj modi.
RADIONICU NAZVAO IMENOM SUPRUGE

Matija Klas rođen je u Osijeku 1894. kao najmlađe dijete, uz Annu, Josipa i Stjepana, Osječanina Florijana Klasa i Osječanke Kate Klas rođene Bujher. Otac mu je bio nadničar, rimokatolik. U tom je obiteljskom okruženju Matija živio sve dok se nije 28. travnja 1919. oženio u gornjogradskoj župnoj crkvi sv. Peta i Pavla, donedavno najvećoj župnoj crkvi u Hrvatskoj, mladom Osječankom Valerijom Terezijom Kaiserberger, rođenom 5. studenoga 1901. Matija je ljubav prema svojoj supruzi iskazao i tako što je svoju uglednu obrtničku radionicu nazvao njezinim prekrasnim imenom "Valerija". Nažalost, u 17. godini bračnoga života, 8. kolovoza 1935., Matija je umro te je pokopan na gornjogradskom Groblju sv. Ane, gdje je pola stoljeća nakon njegove smrti pokopana i njegova supruga Valerija koja je preminula 5. listopada 1985.