Regija
NEZAPOSLENOST PADA

U Baranji travanj s najmanje osoba upisanih u “birou”
Objavljeno 16. svibnja, 2024.
Po broju nezaposlenih bez osnovne škole ili samo s osmogodišnjom školom prednjači Općina Darda
BELI MANASTIR - Krajem travnja 2024. godine u osječkoj Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirano je 13.115 nezaposlenih osoba, odnosno 855 osoba (6,1 %) manje nego prethodnoga mjeseca i 293 osobe (2,2 %) manje nego u travnju 2023. godine.

Tijekom mjeseca smanjenje nezaposlenosti zabilježeno je u svim ispostavama. Tako je posljednji dan travnja na "birou‘‘ dočekala 2531 osoba evidentirana u ispostavi u Belom Manastiru, 3,7 % (96 osoba) manje nego u ožujku. U istom razdoblju prošle godine nezaposleno je bilo 55 osoba manje, što je trend u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji osim u Osijeku. Broj nezaposlenih Baranjaca pada već dva mjeseca, a travanjska je brojka najmanja ove godine. Bez obzira na to, na belomanastirskoj je ispostavi evidentiran najveći broj nezaposlenih u odnosu na ostale (Đakovo, Našice, Valpovo i Donji Miholjac), osim one osječke.

- Istina je da je u ispostavi Beli Manastir najviše evidentiranih osoba bez posla kada se usporede ostali slavonsko-baranjski gradovi bez Osijeka, ali treba voditi računa da je ona nadležna za grad Beli Manastir i sedam baranjskih općina, odnosno da je teritorijalno "najopterećenija‘‘ - tvrdi struka.

Sudeći prema kretanju nezaposlenosti tijekom cijele prošle godine, tijekom ljetnih mjeseci na evidenciji je bilo i po 300-tinjak nezaposlenih manje, pa se slično očekuje i ove godine. Najvjerojatnije će ih biti još manje nego tijekom prošlogodišnje ljetne sezone budući da će na nekoliko mjesta započeti provođenje projekta Zaželi. Samo na području Belog Manastira, naime, posao će na tri godine dobiti stotinjak žena, od kojih već 30 radi u tom projektu posredovanjem GD-a Crvenog križa. Što se nezaposlenih Baranjaca tiče, od ukupnog broja njih 1115 bez posla je manje od godinu dana, dok ih je 1416 na Zavodu duže od godinu dana. Nikada nije radilo 357 Baranjaca, a do jedne godine staža ima njih 486.

Zanimljivo je pogledati broj nezaposlenih po stupnju obrazovanja. Izdvaja se Općina Darda, u kojoj je najviše nezaposlenih bez završene osnovne škole, odnosno onih sa završenom samo osnovnom školom. Prvospomenutih je 145, dok ih je u znatno većem Osijeku, primjerice, 101. Ta općina odskače od ostalih i po broju nezaposlenih s osmogodišnjim obrazovanjem. Evidentirano ih je 228, a više ih je samo u Osijeku - 485. Objašnjava se to većim brojem romskog stanovništva nego u ostalim slavonsko-baranjskim jedinicama lokalne samouprave.

Ivica Getto
Najviše ih je s trogodišnjom srednjom školom
Gledajući Baranju u cijelosti, najviše je nezaposlenih sa završenom trogodišnjom srednjom školom (ili KV odnosno VKV radnika), njih 577, dok je samo dvoje manje onih sa završenom četverogodišnjom srednjom školom ili gimnazijom. Bez posla je i 113 fakultetski obrazovanih. Najviše je nezaposlenih u Belom Manastiru - 689. Slijede općine Darda (600), Kneževi Vinogradi (252), Jagodnjak (248), Petlovac (215), Draž (190), Čeminac (184) i Bilje (167). Najmanje nezaposlenih, statistički gledano, u Općini je Popovac - 153. Bez posla je, nažalost, najviše onih u najproduktivnijoj životnoj dobi, od 25 do 44 godina života. Na ‘’birou’’ će do mirovine biti sigurno 334 osobe starije od 60 godina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MARATONSKO RIBIČKO NATJECANJE SRD-A BANDAR BIZOVAC

U 52 sata upecali gotovo
200 riba teških skoro tonu

2

DUNAV KOD BATINE POČEO OPADATI

Za najviše tjedan dana povratak na Zeleni otok

3

U PERIVOJU PRANDAU-MAILATH

Na Miholjačkom sajmu sudjelovalo 55 izlagača