Regija
INOVATIVNI NOVOGRADIŠKI UČENICI I NASTAVNICI

Napravili su rover za otkrivanje mina, solarni automobil i skuter
Objavljeno 18. svibnja, 2024.
NOVA GRADIŠKA - Elektrotehnička i ekonomska škola u Novoj Gradiški poznata je po svojoj inovativnosti i entuzijazmu u radu na raznim projektima koji povezuju teoriju i praksu. Učenici i nastavnici zajedno su osmislili i realizirali niz projekata koji ne samo da unapređuju tehnička znanja već i promoviraju održivost i ekologiju. Među najzanimljivijima su solarni automobil, solarni skuter, laserska harfa te rover za detekciju mina.

- Svake godine radimo jedan projekt koji dalje razvijamo i na kojem učenici i nastavnici rade. Svake godine usavršavamo te projekte, a učenici se izmjenjuju u radu na njima. U planu imamo napraviti punionicu za električne skutere i romobile, koja se napaja iz električnih solara - objašnjava nam ravnateljica škole Sanja Müller Zoričić.

Solarni automobil, jedan od prvih velikih projekata, napravljen je prije nekoliko godina. Nastavnici i učenici zajedno su ga nadograđivali dodajući signalizaciju, razglas, Bluetooth zvučnike i poboljšavajući solarne panele.

- Projektirala ga je učenica Anita Vidić. Išli smo na nekoliko utrka solarnih vozila i osvojili prva mjesta - rekao je nastavnik Krunoslav Cvitković.

- Auto je težak 90 kg, snaga motora je 4,5 kilovata, a domet oko 100 km. Najveća brzina je 90 km/h, ali je ograničen na 50 zbog sigurnosnih razloga - dodao je Karlo, učenik 4. razreda.

Inspiracija za solarni skuter došla je pak tijekom slobodnih sati u školi. Ideja je bila stvoriti ekološko vozilo koje bi učenici mogli koristiti za odlazak do grada.

Jedan od najfascinantnijih projekata zasigurno je laserska harfa, koja je izrađena u povodu 50. godišnjice škole. Taj neobični instrument svira se pomoću laserskih zraka umjesto žica, a iako se čini kompleksnim, učenici kažu da se brzo svlada.


- Uključili smo sve učenike, da sve svoje znanje koje su stekli u teorijskom dijelu primijene u praksi, i skupa smo realizirali - kaže Tibor Čolović, nastavnik strukovne grupe predmeta.

Sigurnost i tehnologija spojeni su u projektu izrade rovera za detekciju mina. Taj je projekt rezultat suradnje sa švedskim partnerima, a cilj je bio razviti sigurno i učinkovito sredstvo za otkrivanje mina.

U sklopu projekta "Cestama našeg kraja" učenici i nastavnici izradili su aplikaciju koja istražuje novogradiški kraj. Aplikacija je korisna kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste, pružajući im informacije o povijesti i zanimljivostima toga područja.

Osim navedenih projekata, škola radi i na nizu drugih, uključujući senzor za voćnjak i solarno stablo. U budućnosti planiraju napraviti i vjetroelektranu kako bi dodatno unaprijedili korištenje obnovljivih izvora energije.

Paula Bosančić/Pixsell
 
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana