Regija
NOVA TURISTIČKA PONUDA

S Trojnaša pogled puca na Mađarsku, Vojvodinu i Baranju
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
Projekt je osmislila i inicirala Općina Draž, a sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja
DRAŽ - Kada se spomene Baranja, većina si ljudi predočava beskrajnu nizinu omeđenu dvjema rijekama, ispresijecanu pokojom šumom ili u krajnjem slučaju bagremikom i kanalima za navodnjavanje.

Takva je slika Baranje, doduše, djelomično točna. No u baranjskoj se ravni smjestila i jedna uzvisina. Riječ je o Baranjskoj planini, Banskoj kosi, Belomanastirskoj gredi, Monoštorskoj gredi ili kako je sve ne zovu - čijoj bi se "visini" nasmijao svaki stanovnik brdovitih krajeva. Pruža se u smjeru sjeveroistok-jugozapad između Belog Manastira i Batine, duga je 21 kilometar, a široka tri kilometra. Padine su prema jugoistoku blage, a znatno strmije prema Karašici, na sjeverozapadu. Na debelim naslagama lesa intenzivno je razvijeno poljodjelstvo i vinogradarstvo. Najviši vrh, Kamenjak, po nekima je visok 243 metra, po nekima dva, a po nekima sedam metara viši. Do prije nekoliko godina u ‘‘planinsku‘‘ infrastrukturu nije značajnije ulagano, posebice onu vezanu za turizam. No kako je vrijeme odmicalo, sve je više turistički eksploatirana. Gatori i surduci na vinskim cestama već su nadaleko poznati, na planini se održavaju razne gastronomske i slične manifestacije, u nju su se zaljubili biciklisti, izletnici, avanturisti…, a u ponudi je sve više turističkih sadržaja. Jedan je od njih i vidikovac na uzvisini Trojnaš, visokoj 205 metara. Gotov će biti za nekoliko dana, a ideja o njegovoj izgradnji potekla je iz Općine Draž.


- Projekt smo nominirali Ministarstvu regionalnog razvoja, koje je uložilo većinu od 300-tinjak tisuća eura kolika je njegova vrijednost - kaže Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž, naglašavajući kako se projekt odnosi na sam vidikovac, visok približno 17 metara, igrala za djecu, nadstrešnicu i ostale sadržaje. U njegovu vrijednost ulazi i pristupna cesta, koja je djelomično asfaltirana. Zbog ekoloških razloga, 400-tinjak metara prije vidikovca počinje makadamski put.

- Riječ je o prilično zahtjevnom projektu, kako zbog mase cijele konstrukcije tako i zbog vjetrova koji su gore prilično jaki. U svakom slučaju, vidikovac će u znatnoj mjeri pridonijeti našoj turističkoj ponudi, tim više što se s njega pruža fenomenalan pogled na Mađarsku, Vojvodinu, Baranju, pa čak i Osijek, te stoga što je relativno blizu vinskim cestama u općinama Draž i Kneževi Vinogradi. Zato je u planu i izgradnja druge pristupne ceste, iz smjera Batine odnosno Zmajevca - objašnjava Šašlin, dodajući da će vidikovac biti otvorenog tipa, s mogućnošću za piknik, bez ikakve komercijalizacije. Završetak radova očekuje se za dvadesetak dana.

Ivica Getto
Više od 100 kreveta, u najavi su novi
Turistička ponuda Općine Draž sve je bogatija. Kako ističe Filip Golubov iz općinske Turističke zajednice, evidentirano je nešto više od 100 kreveta za smještaj turista, a u najavi su i novi. Ovih dana trebao biti izvršen tehnički pregled komunalnog pristaništa za čamce s 50-ak vezova na Dunavu u Batini. U punom su jeku i radovi na rekonstrukciji nasipa Gomboš. Aktualna je i ideja o ekološkoj brodici koja će spajati dvije plaže na Topoljskom dunavcu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike