Kultura
U ČETVRTAK, 28. OŽUJKA

MSU: Otvaraju se dvije izložbe
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (MSU) otvara 28. ožujka dvije izložbe - "15 dkg ravnoteže" Vlaste Žanić, inspiriranu djelom Ivana Kožarića, i "Zemlja pamti, pamtiš li ti?" Kolektiva Žene ženama iz ciklusa Okidači.

Atelijer Kožarić svake godine poziva umjetnice i umjetnike na autorsku reakciju inspiriranu likom i djelom Ivana Kožarića (1921. - 2020.), na što je Žanić odgovorila instalacijom "15 dkg ravnoteže". U njezinu radu Kožarić je glavni lik istoimenog kratkog igranog filma iz 2004., a dugačka aluminijska traka referira se na njegovu instalaciju Skulptura 1954. - 2000. U svojoj umjetničkoj praksi Vlasta Žanić istražuje ljude, prostore i materijale vizualizirajući odnose i energije među njima. Teme kojima se bavi kreću se od autoreferencijalnih i feminističkih do teorijskih i konceptualnih propitivanja o životu, rodu, smrti i društvu, ističe se u najavi izložbe. Njezina praksa uključuje skulpturu, instalaciju, video, performans i happening. Diplomirala je na Kiparskom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1991., gdje je danas zaposlena kao profesorica. Od 1990. kontinuirano izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, sudjeluje na filmskim festivalima, festivalima performansa i umjetničkim rezidencijama. Dobitnica je uglednih nagrada za svoj umjetnički rad. Kustosica je njezine izložbe, otvorene do 5. svibnja, Radmila Iva Janković.

"Zemlja pamti, pamtiš li ti?" projekt je iz ciklusa Okidači, kojim MSU predstavlja komemorativnu akciju kolektiva Žene ženama, a potaknut je radom "Promatrači" Ivane Popović iz Zbirki MSU-a, koji se sastoji od velikog broja malih glinenih glava. Kako se ističe u najavi, tri su jednako važne ishodišne točke projekta: glina u koju su upisane forme Ivane Popović, lokacije diljem Hrvatske gdje su članice kolektiva Žene ženama vadile divlju glinu koju će potom oblikovati i fenomen promatranja. Uzimajući glinu kao metaforu zemlje, svojevrsni "arhiv sjećanja" i narativnog posrednika, članice Kolektiva pripovijedaju priču o ljudima u pokretu, prekograničnih hodača, njihovih suputnika i promatrača duž balkanskog puta, objašnjava se. Članice kolektiva Žene ženama izjavile su kako duž balkanskog puta svjedočimo pričama prekograničnih hodača, njihovih suputnika i promatrača, no mnoge priče tek trebamo čuti i razumjeti, a s mnogima na tom putu zrcalimo sličnu sudbinu iako nam nacionalne, korporativne i vojne elite govore suprotno.

- I dok na migracije gledamo kao na fenomen koji su oblikovali suvremeni i historijski kolonijalni i imperijalni režimi i kapitalizam, shvaćamo da su naše slobode i šanse za preživljavanje međusobno povezane - objasnile su.

Članice kolektiva su Ana Dana Beroš, Arbina Alihjian, Cyrille Cartier, Ivona Kočica, Jasenka Kosir, Madina Rezaie, Marijana Hameršak, Mensura Juranović, Romana Pozniak, Safaa Salem i Samaneh Riehani & selma banich. Izložba se može razgledati do 26. svibnja, a njezina kustosica je Leila Topić. H
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike