Novosti
KOHEZIJSKA POLITIKA EUROPSKE UNIJE

Hrvatski BDP porast će za osam posto
Objavljeno 28. ožujka, 2024.
Kohezijska politika Europske unije pridonijet će rastu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za osam posto do kraja 2030. godine, objavila je u srijedu Komisija u svom izvješću o koheziji. "Kohezijska politika ima znatne i pozitivne učinke za Europu u cjelini", navodi Komisija. Komisija ističe da su ti pozitivni učinci dugotrajni i da bi do 2043. kohezijska politika mogla pridonijeti rastu BDP-a u EU-u za 0,6 posto. Taj učinak je najveći u manje razvijenim zemljama, pa će tako "hrvatski BDP biti viši osam posto 2030. godine, poljski i slovački šest posto, litavski pet posto nego da nema kohezijske potpore". Komisija objavljuje izvješće o koheziji svake tri godine. Riječ je o opsežnom dokumentu koji daje detaljnu krvnu sliku razvijenosti i stanja EU-a u cjelini, država članica i regija.

Najveću pomoć po stanovnika primaju manje razvijene zemlje. Tako je u programskom razdoblju 2014. - 2020. Estonija imala 404 eura po stanovniku godišnje, Slovačka 381 euro, Litva 358, Latvija 346, Portugal 322, Hrvatska 319 eura. Financiranje iz kohezijskih fondova snažna je injekcija u sva manje razvijena gospodarstva, dosežući 2,7 posto BDP-a u Hrvatskoj, 2,6 posto u Mađarskoj i 2,4 posto u Poljskoj, Slovačkoj i Litvi. Izvješće pokazuje da je ostvaren velik napredak u smanjenju razlika među državama članicama i regijama. Međutim, razlike u regijama unutar država članica i dalje su velike. Najveće razlike u razvijenosti regija unutar država članica su u Bugarskoj, Hrvatskoj i Češkoj, ali se povećavaju i u EU15 (prije proširenja iz 2004.), primjerice u Danskoj, Grčkoj i Francuskoj. S druge strane, razlike se smanjuju u Portugalu, Austriji, Belgiji i Njemačkoj. Komisija ilustrira velik utjecaj kohezijske politike podatkom da je prosječni BDP po stanovniku u deset zemalja koje su se 2004. godine pridružile EU-u porastao s 52 posto europskog prosjeka na gotovo 80 posto 2023. godine. Stopa nezaposlenosti u tim zemljama u tih 20 godina pala je s prosječnih 13 posto na četiri posto. H
SPOR POVRATAK NA PRETKRIZNU RAZINU
U deset godina nakon velike financijske krize 2009. više od 25 posto stanovništva EU-a još živi u područjima u kojima se BDP po stanovniku nije vratio na pretkriznu razinu. To se odnosi na sve stanovništvo Grčke i Cipra, na 80 posto stanovnika Italije, 75 posto Finaca, trećinu stanovnika Španjolske i Austrije. U većini novih članica BDP po stanovniku vratio se na pretkriznu razinu u gotovo svim regijama, ali u Rumunjskoj 40 posto stanovnika i u Hrvatskoj 25 posto živi u regijama gdje to nije slučaj.

Najčitanije iz rubrike