Novosti
KOALICIJA RIJEKE PRAVDE PREDAJE LISTE U ČETVRTAK

Sastav izbornih lista izazvao nezadovoljstvo SDP-ovaca?
Objavljeno 27. ožujka, 2024.

Glavni odbor SDP-a usvojio je izborne liste koalicije Rijeke pravde, za Hrvatski sabor i za Europski parlament. Sve koalicijske liste predvodit će SDP-ovci: Arsen Bauk (prva izborna jedinica), Boris Lalovac (druga), Siniša Hajdaš Dončić (treća), Mišel Jakšić (četvrta), Predrag Fred Matić (peta), Mihael Zmajlović (šesta), Kristina Ikić Baniček (sedma), Peđa Grbin (osma), Sabina Glasovac (deveta) i Ranko Ostojić (deseta). Među povratnicima u saborske klupe mogli bi biti, s obzirom na pozicije na listama, Marija Lugarić, Ivan Račan i Saša Đujić, moguće i Željko Jovanović, uspije li se s 14. mjesta u osmoj preferencijalnim glasovima izboriti za mandat. Na 14. mjestu u šestoj je i pjevačica Alka Vuica, a svojevrsno iznenađenje je i peto mjesto za Branku Bakšić Mitić, dogradonačelnicu Gline, koja je na tu dužnost na lokalnim izborima izabrana kao neovisna iz redova srpske manjine, a posebno se istaknula humanitarnim angažmanom nakon potresa na Baniji.



“Ovo je bitka za demokratsku Hrvatsku. Mi u 2024. godini opet imamo izbore za demokraciju. Dobro je da idemo u koaliciji, onda je rezultat HDZ-a slabiji nego kad idemo odvojeno. I to pokazuje koliko smo blizu i koliko će ovi izbori biti pobjednički za bolju Hrvatsku. Imamo još tri tjedna kampanje i tu ćemo se sučeliti s idejama", najavio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. U koaliciji Rijeke pravde uz SDP još su Centar, Reformisti, GLAS, HSS i SSIP.

Predsjednik SDP-a nije htio detaljnije objašnjavati zašto su SDP-ovi gradonačelnici Neven Bosilj, Vili Bassanese i Ante Bilić odbili biti na listama za Sabor, rekavši tek da ima i drugih koji su odbili, te kako smatraju da ne mogu istovremeno biti gradonačelnici i zastupnici, ali razgovore, kaže, neće prepričavati. Na listi za Europski parlament koju predvodi Biljana Borzan i za koju je prvotno bilo planirano da bude isključivo stranačka lista na petom mjestu pojavilo se i ime Dalije Orešković (SSIP). Grbin je objasnio da, bude li potrebe, ta lista može prerasti i u koalicijsku, o čemu odluku naknadno može donijeti Glavni odbor. U SDP-ovim kuloarima, naime, pojavila se i špekulacija da je i Marijana Puljak (Centar) zainteresirana za sudjelovanje na europskim izborima 9. lipnja. Koalicija Rijeke pravde svoje će liste DIP-u predati u četvrtak.

Prema neslužbenim informacijama, konačne izborne liste izazvale su veliko nezadovoljstvo među SDP-ovcima, a neki su članovi neslužbeno najavili i istupanje iz stranke. Kako se može neslužbeno čuti iz te stranke, u iduća tri tjedna neće biti oštrijih istupa kako se ne bi stvorio dojam da se sabotira izborni rezultat, no nakon toga slijedi vrlo otvorena rasprava - pogotovo ako izborni rezultat bude lošiji od očekivanog. O tome je za N1 govorio i europarlamentarac Tonino Picula. "U slučaju koalicije Rijeke pravde sigurno će se otvoriti i unutarstranački procesi. Opcija koja želi zadržati vlast nije bez kontroverzi, a nije bez kontroverzi ni struktura koja je dovela do formiranja koalicije Rijeke pravde", rekao je Picula. Pogrešnim smatra isticanje Zorana Milanovića kao kandidata za premijera. Picula je odbio s "neprolaznog" mjesta na listama podržati stranku na parlamentarnim izborima, a zauzvrat je dobio tek posljednje mjesto na listi za Europski parlament.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izjavio je u utorak da nije razgovarao s Grbinom o mogućnosti da se nađe na kandidacijskoj listi za parlamentarne izbore. Filipović je na konferenciji za novinara odgovorio na pitanje je li točno da je odbio Grbinov prijedlog za kandidaturu rekavši kako stalno ističe da su mu ambicije vezane isključivo uz Rijeku. S obzirom na to da ni neki drugi SDP-ovi gradonačelnici nisu htjeli na kandidacijske liste, Filipović kaže da je SDP velika stranka, u kojoj neki od gradonačelnika, načelnika i župana imaju ambicije na parlamentarnim izborima, a drugi ne.

Dijana Pavlović
Možda ste propustili...

PRVI KRUG PREGOVORA O SASTAVLJANJU HRVATSKE VLADE

DP: Razgovori su konstruktivni, a od načela ne odustajemo

HUMANITARNA ORGANIZACIJA MARIJINI OBROCI HRVATSKA

Kampanja “Majci za ljubav”

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

Najčitanije iz rubrike