Osijek
RANOPROLJETNA INVENTURA SREDIŠTA

Pjesnici su u pravu, proljeće popravlja sve
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Usporedno s prirodom budi se i čovjek, koji u ovo doba godine radi velika pospremanja, a u gradu je sve više građevinskih radova

Tijekom šetnje središtem grada u utorak prijepodne mogli smo se uvjeriti kako je osim vjesnika proljeća, koji su u zelenom gradu s brojnim parkovima i drvoredima vidljivi gotovo na svakom koraku, sve više i onih ljudskih. Usporedno s prirodom budi se i čovjek, koji u ovo doba godine radi velika pospremanja, uređuje okućnice, vrtove, a u gradu je sve više radova, ponajviše na prometnoj infrastrukturi.



Na prometnicama


Krenuvši iz naše redakcije, prvo smo naišli na radnike Unikoma, koji privode kraju radove na novom asfaltnom sloju u Prolazu Ante Slavičeka, koji povezuje Gundulićevu s Ulicom Hrvatske Republike, a sudeći po onome što smo mogli vidjeti, sve je bliži dan kada će ta važna prometnica biti otvorena. Nešto dalje, na Europskoj aveniji, u tijeku je rekonstrukcija pruge u okviru velikog projekta modernizacije tramvajske infrastrukture vrijednog 35 milijuna eura, koji podrazumijeva novih 9,5 kilometara pruge, 23 nove tramvajske postaje, kao i nove niskopodne tramvajem koji bi u Osijek trebali stići iduće godine.

U punom je jeku i uređenje hotela Royal u Kapucinskoj ulici, a iako je ovdje riječ o privatnoj investiciji, oči javnosti s velikim zanimanjem prate njegovu dugo priželjkivanu obnovu. Riječ je o jednom od najreprezentativnijih objekata koji je dugo bio ruglo u najužem središtu grada, a sada će napokon dobiti sjaj kakav ga je krasio početkom 20. stoljeća, kada je sagrađen.

Prema riječima našeg kolumnista i višeg kustosa Muzeja Slavonije Grgura Marka Ivankovića, dvokatna je hotelska zgrada jedan od najljepših primjera historicističke arhitekture u gradu Osijeku. "Hotelski se kompleks prostirao od Kapucinske do Šamačke ulice, tako da je iznimno velika dvorana restorana bila smještena uz Šamačku ulicu, a uz nju se prostirao i veliki hotelski vrt s terasom. Multifunkcionalna restoranska sala služila je, osim za konzumaciju hotelskih objeda, i za onodobne dinamične osječke društvene aktivnosti, koncerte, plesove i kinematografske projekcije", napisao je Ivanković na stranicama našeg lista, o hotelu koji je njegov prvotni vlasnik Mijo Rajal izvorno nazvao prema vlastitom obiteljskom prezimenu Rajal, a poslije mu je ime promijenjeno u Royal, kako je bilo uobičajenije.

Samo nekoliko desetaka metara dalje, na krovu uglovnice u kojoj se nalazi poslovnica banke, grad i njegove stanovnike iz svoga gnijezda promatrala je roda. Nije nam poznato kada se točno vratila sa zimovanja na dalekom jugu, no vijest o njezinu povratku razveselila je naše sugrađane, koji su već naviknuti na njezinu prisutnost te redovito zastajkuju na tom mjestu kako bi visoko uperili poglede prema našoj dugonogoj sugrađanki.

U parkovima


U Sakuntalinu parku, koji se nalazi prekoputa rodina gnijezda, radnice Unikoma sadile su nove proljetnice. Ovaj je izvanredni primjer secesijske parkovne arhitekture 2022. proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj, a da bi takav status zadržao, potrebno ga je redovito održavati. Uz tulipane, kojima upravo traje sezona, pa su trenutno njegov najdojmljiviji ukras, uskoro će ondje redom početi cvasti i druge vrste, tako da parku ni u jednom trenutku tijekom proljeća i ljeta neće nedostajati cvjetnog šarma.

Zaputivši se promenadom prema Trgu Ante Starčevića, primijetili smo kako je vjetar koji je zapuhao prijepodne prisilio najveći broj naših sugrađana na ispijanje kave u zatvorenom, pa smo na terasama kafića zatekli tek nekolicinu onih koji nisu zaboravili koliko proljeće može biti prevrtljivo, pa su se toplije odjenuli.

Na središnjem Trgu Ante Starčevića trenutno je najveća zvijezda fontana, čiji vodoskoci osobito zaokupljanju pozornost naših najmlađih sugrađana koji veselo obigravaju oko njih, dok roditelji za to vrijeme paze da im djeca ostanu suha, što je u pravilu vrlo zahtjevan zadatak, najčešće s neželjenim ishodom. Uz vodoskoke se u potrazi za osvježenjem skupljaju i gradski golubovi, a baš u trenutku našeg prolaska stigao im je i doručak. Uz naše sugrađane koji im u prolazu znaju dobaciti pokoju mrvicu, čini se kako ih redovito hrani i jedna gospođa čija je pojava kod njih izazvala potpunu mobilizaciju i napuštanje svih položaja koje su u tom trenutku zauzimali, u želji da što prije dođu do mjesta na kojem ih je čekala hrana. Svečanim preletom preko trga koji je uslijedio nakon objeda kao da su iskazali zahvalnost svojoj hraniteljici.

Ivan Alilović
Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

OPREMANJE ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Pomozite osječkoj OŠ Svete Ane

Najčitanije iz rubrike