Kultura
NAJNOVIJA JE S VARAŽDINSKOG ACCORDIONFESTA

U dva mjeseca Leon Vencl osvojio tri prve nagrade na harmonikaškim natjecanjima
Objavljeno 27. ožujka, 2024.

Proteklog vikenda Glazbena škola Varaždin organizirala je 6. međunarodno natjecanje harmonikaša Accordionfest. Ovogodišnji je Accordionfest okupio 115 učenika osnovnih i srednjih škola iz čak 34 glazbene škole iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Slovačke, i to je do sada rekordni broj prijavljenih natjecatelja.



Na ovogodišnjem Accodionfestu nastupio je i Leon Vencl, učenik drugog razreda harmonike u Glazbenoj školi Milka Kelemena Slatina, čiji je mentor profesor Robert Čavlović. Prijavljeni kandidati natjecali su se u devet kategorija, a predstavnik slatinske Glazbene škole Milka Kelemen natjecao se u A2 kategoriji (standard bas), u kojoj je sudjelovao 21 mali harmonikaš. Svi su bili izuzetno dobro pripremljeni za svoje nastupe, pa je čak 15 natjecatelja osvojilo dovoljan broj bodova za prvu nagradu. Među njima istaknuto je troje najboljih, prva je bila Mia Zovko iz Širokog Brijega u BiH, drugi je bio Adam Doležal iz Šamorina u Slovačkoj, a sa 94,25 bodova treći je bio Leon Vencl iz Slatine, što znači da je na tom natjecanju u svojoj kategoriji Leon bio najuspješniji hrvatski harmonikaš.

Nakon prve nagrade na Međunarodnom natjecanju učenika osnovnih glazbenih škola "Mladi Padovec" u Novom Marofu, prvog mjesta na 62. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zagrebu i treće nagrade na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus u Križevcima, ovo je u kratkom vremenskom razmaku još jedno vrhunsko priznanje mladom glazbeniku iz Slatine, ali i njegovu mentoru Robertu Čavloviću.      

Naime, na varaždinskom Accordionfestu prosudbenu komisiju činili su eminentni pedagozi i profesori harmonike Neno Atanasković, Robert Čavlović i Ivana Črnjak iz Hrvatske, te Aleksandar Stojanović i Stojan Bojić iz Bosne i Hercegovine te Mirko Miličević iz Slovačke. Organizatori su objavili osnovne podatke o članovima komisije, koji potvrđuju opravdanost njihova izbora među ocjenjivače na tom uglednom natjecanju.

Robert Čavlović nakon Osnovne glazbene škole u Slatini i Srednje glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima godine 2018. završava diplomski studij klasične harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli, u klasi profesora doc. mr. art. Franka Božca. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i stipendija za izvrsnost. Kao student nastupao je na raznim glazbenim festivalima i međunarodnim koncertima, a sudionik je mnogih majstorskih seminara i renomiranih tečajeva harmonikaša, na kojima je imao priliku surađivati s nekim od najvažnijih svjetskih glazbenih pedagoga.

Od 2015. počinje s pedagoškim radom u GŠ Milka Kelemena Slatina, a profesor je i u virovitičkoj GŠ Jan Vlašimsky, te s učenicima ostvaruje brojne vrijedne nagrade i priznanja na državnim i međunarodnim natjecanjima. Uz pedagoški rad bavi se i skladanjem literature za harmoniku.

Petar Žarković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike