Mozaik
ANIMIRANA VERZIJA PRIČE

Film “Noina Arka”, osim zabave, nosi vrlo važnu poruku
Objavljeno 27. ožujka, 2024.
Misija filma je razgovarati s djecom o gorućim temama, ali na lagan, zabavan i razumljiv način

Ovog proljeća, točnije 28. ožujka, u kina stiže animirana sinkronizirana glazbena avantura "Noina arka" u distribuciji Blitz Filma. Klasična priča koju svi znamo bit će ovaj put ispričana na način koji će oduševiti i djecu i njihove roditelje, a osim zabave donijet će i važnu poruku.



U ovoj duhovitoj i uzbudljivoj animiranoj avanturi pratimo avanture Vinija i Tomija, koji su iznimno glazbeno talentirani miševi. Igrom slučaja saznaju da se sprema svemirski potop i da će Noa svojom arkom pokušati spasiti životinje. Nažalost, moći će prihvatiti samo jedan par svake vrste. Kako su njihovo prijateljstvo i opstanak ugroženi, traže pomoć djevojčice Suzane, Noine nemirne unuke, da ih krišom uvede na brod, ali Suzana nažalost ne uspijeva, a Vini i Tomi razdvajaju se na početku velikog potonuća.

Nakon niza neobičnih avantura, uključujući ukrcaj na tajnu "minijaturnu arku" kojom upravlja žohar Alfonzo, Tomi i Vini napokon se uspijevaju ponovno ujediniti na velikoj Noinoj arci, gdje pravi izazov tek počinje. Moraju se suočiti s hirovitim lavom Barukom, koji je na brodu uspostavio pravi režim tiranije i favorizira samo jače životinje, a tlači one manje i slabije. Kako bi vratili mir i pravdu na arku, Tom i Vini moraju se suočiti s lavljim autoritetom i pohlepom jedinim oružjem koje imaju - glazbom.

Ideja iza "Noine Arke" je prepričati ovu klasičnu priču na zabavan način, pun akcije i humora, ali s dodatkom većeg značenja i političke priče. Noina arka predstavlja naš planet kojem prijete klimatske katastrofe, nestašice hrane, borba za vlast te besmisleni i okrutni tirani.

Misija je animiranog filma "Noina Arka" razgovarati s djecom svih uzrasta o gorućim i suvremenim temama, ali na lagan i zabavan, njima razumljiv način. Film je izvorno namijenjen mlađoj publici, ali priča sadrži duhovite elemente u kojima će uživati i odrasli.

Poruka filma je tolerancija, empatija i prihvaćanje različitosti jer naši protagonisti tijekom svog putovanja moraju naučiti da slabi moraju udružiti snage u borbi protiv jačih. Boreći se protiv jačeg neprijatelja, Tom i Vini moraju se osloniti na neočekivane saveznike kao što su prijateljski nastrojeni, ali nepouzdani žohar, rastafarijanski crv, tinejdžerska buha i ekscentrična muha. Svojom lukavošću i glazbenim talentom ova neobična grupa dokazuje da su umjetnost i razumijevanje uvijek najbolji način borbe protiv barbarstva.

Tanja Kvorka
Noina arka predstavlja naš planet kojem prijete klimatske katastrofe, nestašice hrane, borba za vlast...

Možda ste propustili...

DODIJELJENE NAGRADE JUBILARNOG, 20. IZDANJA FESTIVALA

Veliki pečat ZagrebDoxa ide u Tunis

Najčitanije iz rubrike