Osijek
MANIFESTACIJA “KAJ SU NAŠI STARI JELI”

Zagorci čuvaju od zaborava običaje
Objavljeno 24. ožujka, 2024.
Manifestacija "Kaj su naši stari jeli", održana u Josipovcu, pokazala je bogatstvo kulturne i gastronomske baštine našeg kraja. Istaknuo je to i gradonačelnik Ivan Radić, koji je posjetio manifestaciju: "Naši domaćini poštuju i njeguju tradiciju i kulturu krajeva iz kojih su došli i oni to prenose na mlađe generacije. To je naše bogatstvo. Grad Osijek podržava ovakve manifestacije i partner je svim udrugama, među ostalima, i kulturnim. Ove smo godine za kulturu izdvojili 5,1 milijun eura, a za udruge u kulturi izdvojili smo 38 posto sredstava više nego prošle godine."

Domaćini su bili članovi Zavičajnog kluba Zagorec iz Josipovca, a gostima i sudionicima manifestacije obratio se Mirko Pavić, predsjednik kluba.


- Mi smo zavičajna udruga Zagoraca iz Josipovca, djelujemo 26 godina, čuvamo tradiciju naših starih koji su se doselili ovamo i želimo sačuvati njihove običaje i kulturu. Upravo zato smo organizirali manifestaciju "Kaj su naši stari jeli". Naše su žene pripremile jela koja nisu moderna, nego su se nekada jela. Usto, s obzirom na to da je vrijeme korizme, uz korizmena jela pripremili smo i korizmene pjesme - rekao je Pavić.


Grah-salata, domaći, kruh, oblatne, gužvarice, kiflice, kuglof, kruha i masti, široki rezanci s orasima samo su mali dio slanih i slatkih delicija koje nam je predstavila Anica Budrovac iz KUD-a Josipovac. KUD Cret iz Creta Bizovačog predstavio je ličku tradiciju i gastronomiju, rekla nam je Mirela Zimmerman Markota. Kupus i meso, krumpir na pole, kiselo mlijeko, slanina, svježi sir, lički uštipci, ali i narodne nošnje iz Gacke doline, krasili su njihov stol.

V. Latinović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike