Kultura
ZBOR I ORKESTAR HNK U OSIJEKU UZ VRHUNSKE SOLISTE

Mozartov “Requiem” i u konkatedrali
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Nakon što su zbor i orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku prije nekoliko dana izveli Mozartov "Requiem u d-molu KV 626" u đakovačkoj katedrali sv. Petra, održan je i koncert u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla apostola proteklog vikenda. Na koncertu, koji je za posjetitelje bio besplatan, nastupili su i solisti: Ilijana Korač Teklić, Gordana Kalmar, Ladislav Vrgoč, Berislav Puškarić i Leon Košavić. Pod ravnanjem maestra Vladimira Piskunova, publika je mogla uživati u nadahnjujućoj izvedbi. Zbor HNK za tu je prigodu pripremao mladi maestro, zborovođa Maro Rica, koji je prije dva mjeseca stigao iz Makarske kao pojačanje osječke kazališne kuće.

- Mozart pročišćuje, iako je njegova glazba tužna, bar se tako čini, i zbog njegova života. Uvijek ga usporedim s Bachom, kod kojega je i svaka skladba u molu iznutra motorična, nosi neku životnu radost. On je bio takav skladatelj. Mozart je bio drukčiji. Njegova je glazba predivna. Lacrimosa je svima poznata - rekao je Rica prije koncerta.

Mozartov “Requiem” oratorijsko je remek-djelo čija je geneza obavijena velom tajne – one koja djelo čini još fascinantnijim i emocionalno uzbudljivijim. Ovo djelo za zbor, sola i orkestar idealno je za vrijeme dubokog promišljanja otajstva Uskrsa, koji dolazi. T.K.
Možda ste propustili...

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

Najčitanije iz rubrike