Zdravlje
MOŽE BITI VRLO NEUGODNA POJAVA

Jednostavni recepti protiv niskog tlaka
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Jedna od najraširenijih pošasti današnjice je visok tlak, ili hipertenzija. Međutim, postoji i suprotna bolest - nizak tlak, ili hipotenzija. Tlak se smatra niskim kad sistolički, ili gornji, tlak ima vrijednosti ispod 110 mmHg, a dijastolički ispod 65 mmHg. Nije opasan poput visokog tlaka, rijetko ugrožava život, ali može biti izrazito neugodan. Zbog toga se kaže da niskotlakaši žive dugo, ali loše. Najuobičajeniji simptomi niskog tlaka su vrtoglavica, zamagljen vid, nepravilan rad srca, umor i pospanost, kratkoća daha, povećana žeđ, blijeda koža i nesvjestica.

Prvo bi bilo dobro otkriti što je uzrok vašeg niskog tlaka. Nizak tlak može se javiti zbog gubitka težine, endokrinih poremećaja, dehidracije, gubitka krvi, višestrukih infekcija, srčanih problema, trudnoće, alergijskih reakcija, lijekova kao što su betablokatori, antidepresivi i angiotenzin.

Prehrana je ključna u prevenciji i liječenju niskog tlaka. Potrebno je piti puno tekućine, jer je dehidracija jedan od glavnih uzroka pada tlaka. Tekućina povećava volumen krvi, a time i podiže tlak. Preporučuje se povećati unos slane hrane, jer ona potiče žeđ. Ako patite od niskog tlaka, trebate redovito jesti namirnice bogate B vitaminima (naročito B12), vitaminom C, kalcijem, željezom i bjelančevinama. Na vašem bi se jelovniku trebali naći svježi prirodni sokovi, zeleno lisnato povrće, naranče, banane, avokado, brokula, grah, soja, suncokret, pšenične klice, suho voće, orašasti plodovi i mlijeko. Preporučuje se i redovita konzumacija meda, kurkume, đumbira, češnjaka i asafetide, koji su prirodni lijek za niski tlak. Mnogima kod niskog tlaka pomaže i kofein, zato možete ujutro popiti šalicu jače kave ili crnog čaja. Međutim, kofeinska pića potiču izlučivanje tekućine, pa ih konzumirajte umjereno. Jedite više manjih obroka, jer veliki obroci uzrok su pada tlaka. Uz svaki obrok pijte mnogo tekućine.

Evo i nekoliko recepata... Zakuhajte mlijeko s datuljama i dodajte meda ili šećera po želji i pijte dvije šalice na dan. Namočite šest badema preko noći i ujutro ih izmiksajte s čašom mlijeka pa popijte toplo. Možete i iscijediti sok iz lišća bosiljka i to pojesti sa žlicom meda. T.K.
Najčitanije iz rubrike