Crna kronika
NAJRANJIVIJA SKUPINA U PROMETU

Prošle godine ceste su uzele život 45 pješaka
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Zbog naleta na pješaka kod Lipika, a koji je naknadno umro u bolnici, uhićen je 44-godišnji vozač teretnog automobila

Uhićen je 44-godišnji vozač koji je u srijedu oko 13.10, u mjestu Marino Selo, nedaleko od Lipika, udario teretnim automobilom 75-godišnjeg pješaka koji se kretao kolnikom. Teško ozlijeđeni pješak je vozilom hitne pomoći prevezen u Opću županijsku bolnicu u Pakracu, gdje je od posljedica ozljeda ubrzo preminuo. Očevidom je rukovodila državna odvjetnica Općinskog državnog odvjetništva u Bjelovaru, a od 15.40 do 18.15 sati cesta u mjestu Marino Selo bila je zatvorena za sav promet te se on odvijao alternativnim pravcima. Iz policije doznajemo kako slijedi daljnje kriminalističko istraživanje u vezi s ovom tragičnom prometnom nesrećom.



Pješaci su najranjivija skupina u prometu, a prema statističkim podacima Ministarstva unutarnjih poslova za 2023. godinu na hrvatskim je prometnicama smrtno stradalo 45 pješaka, a još 1350 ih je lakše ili teže ozlijeđeno.

Žena više ozlijeđeno


Prošle godine u prometnim nesrećama poginuo je 31 pješak muškog spola i 14 ženskog. Što se tiče ozlijeđenih pješaka, situacija je bila obrnuta, odnosno ozlijeđeno je puno više žena nego muških osoba. Tako je u 2023. godini u prometu u svojstvu pješaka bilo ozlijeđeno 856 osoba ženskog i 494 osoba muškog spola.

Iz policije podsjećaju vozače motornih vozila da, pogotovo nepovoljnim uvjetima u prometu, izazvanih raznim padalinama, maglom i kod smanjene vidljivosti na cesti, obrate naročitu pozornost na kretanje pješaka i ostalih sudionika u prometu, a brzinu kretanja vozila posebno prilagodite vremenskim uvjetima, odnosno poštuju prometne propise i slušaju savjete službi koje se skrbe o sigurnosti prometa.

Isto tako vozači su se dužni pješačkom prijelazu približavati sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno da mogu svoje vozilo zaustaviti radi propuštanja pješaka koji su već stupili na pješački prijelaz, a u slučaju djece, starih, iznemoglih osoba, slijepih ili drugih osoba s invaliditetom vozači su ih dužni propustiti i kad tek stupaju na pješački prijelaz. Ako se obilježeni pješački prijelaz nalazi na ulazu na bočnu cestu, vozač koji skreće na tu cestu dužan je kretati se smanjenom brzinom i propustiti pješake koji su već stupili ili stupaju na pješački prijelaz, a po potrebi i zaustaviti svoje vozio radi propuštanja pješaka.

Lijevi rub kolnika


Da bi se smanjila stradavanja i povećao stupanj sigurnosti, iz policije poručuju građanima da se uvijek koriste nogostupima, a ako nema nogostupa, kretati se treba uz lijevi rub kolnika, kako bi se mogla vidjeti vozila koja dolaze u susret i po potrebi se maknuti s kolnika.

- Cestu uvijek prelazite na obilježenim pješačkim prijelazima, prije prelaska ceste uvjerite se da je možete sigurno prijeći – pogledajte lijevo-desno-lijevo i cestu prijeđite tek kada se vozači automobila zaustave ispred zebre i propuste vas. Ako nema zebre, cestu prelazite na mjestu koje je osvijetljeno, nemojte se nepotrebno zadržavati na cesti i nemojte istrčavati na cestu između parkiranih vozila. Noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budite označeni reflektirajućom materijalom (dijelovi odjeće koji reflektiraju svjetlost, reflektirajuće marame, prsluci i drugo) ili izvorom svjetlosti. Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno - poručuju iz policije i dodaju da noću i danju, te za vrijeme smanjene vidljivosti, pješaci trebaju imati svjetliju odjeću ili se označiti reflektirajućim materijalima.

Sandra Lacić
VOZIO OSIJEKOM S 2 PROMILA ALKOHOLA
U srijedu i prvim satima četvrtka u Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je šest sudara u kojima su tri osobe lakše ozlijeđene. Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 1.30 sati u Osijeku kada je u nadzoru prometa zatečen 51-godišnji vozač automobila. U krvi je imao 1,98 promila alkohola. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima B-kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 bodova. O kazni odlučuje prekršajni sudac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike