Regija
UČENICI U “LJEŠNJOMEDSKOJ RAPSODIJI”

Posjetili PP Orahovica - najvećeg proizvođača lješnjaka u Hrvatskoj
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
VIROVITICA/ORAHOVICA



Dvadesetero učenika Strukovne škole Virovitica i Industrijsko-obrtničke škole Slatina, zajedno s učenicima osnovnih škola Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice i Eugena Kumičića iz Slatine i njihovim mentorima, posjetili su plantažu lješnjaka Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. Riječ je o aktivnosti projekta dviju strukovnih škola pod nazivom "Lješnjomedska rapsodija moga kraja", kojim učenici izrađuju gastrosuvenir Virovitičko-podravske županije koristeći lješnjake i med, proizvode svoga kraja.

PP Orahovica s ukupno 660 hektara nasada lješnjaka najveći je proizvođač i prerađivač lješnjaka u Hrvatskoj i u regiji. Na jednoj 13-hektarskoj plantaži sudionike projekta dočekali su tehnolozi uzgoja lješnjaka Anamarija Karoli i Ivan Špoljar, koji su objasnili potrebne uzgojne korake u podizanju nasada lješnjaka, od pripreme tla, sadnje, orezivanja, ekološke zaštite, važnosti bubamara, do berbe i isporuke prema pogonima za doradu lješnjaka.

U pogonima za doradu lješnjaka tehnologinja Snježana Vasiljević objasnila je učenicima sve postupke s lješnjacima nakon berbe, koji uključuju prijam lješnjaka, mjerenja, vaganja, kalibriranja, sušenja, drobljenja, ponovnu kalibraciju, sortiranje, pakiranje i stavljanje lješnjaka na tržište. Učenici su degustirali namaz od lješnjaka, a mentori i liker od lješnjaka. P.Ž.
Povijesne, kulturne i turističke atrakcije
Uz vodstvo turističkog vodiča Vladimira Grgurića, učenici su razgledali povijesne, kulturne i turističke atrakcije Orahovice i okolice, a potom i uređeno jezero dubine 20 metara i površine 3 hektar, najznačajniju turističku destinaciju orahovačkoga kraja. Prolazeći pokraj obližnjega kamenoloma Hercegovac Industrije građevinskog materijala Radlovac, učenici su posjetili i vidikovac Petrov vrh na Krndiji, koji se nalazi na 700 metara nadmorske visine.

Ocjenjujući studijsko putovanje visokim ocjenama, učenici su zahvalili domaćinima u PP-u Orahovica na gostoljubivosti i stručnom prezentiranju djelatnosti.

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike