Osijek
BRIGA O ZELENILU NA JAVNIM POVRŠINAMA

Zdravstveni karton svakoga stabla u aplikaciji CheckTrees
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
RADIĆ: Grad je ove godine izdvojio 2,7 milijuna eura za održavanje zelenih površina

Radi što boljeg odražavanja gradskog zelenila, Grad Osijek, točnije stručnjaci Unikomove Radne jedinice Zelenilo, ubuduće će se koristiti Android aplikacijom CheckTrees. Riječ je o najsuvremenijoj aplikaciji te vrste u svijetu, koja je svojevrsna nadogradnju na GIS katastar, u kojoj će biti mapirana sva stabla na području grada, no, za razliku od GIS-a, u njoj će se nalaziti i svi podaci o njihovu održavanju.



- Simbolično, s početkom proljeća, odlučili smo predstaviti aplikaciju CheckTrees koja brigu o gradskim stablima diže na još višu razinu. U njoj će se moći pronaći zdravstveni karton svakog stabla na javnoj površini u Osijeku, što će svakako pridonijeti još boljoj brizi o zelenilu, a i javnost će imati uvid u svako stablo na području grada - rekao je gradonačelnik Ivan Radić prilikom predstavljanja aplikacije u Sakuntalinu parku u četvrtak te istaknuo kako je Grad Osijek ove godine izdvojio do sada najveća sredstva za održavanje zelenih površina, ujedno najavivši sadnju većeg broja novih stabala.

- Riječ je o 2,7 milijuna eura, što je 36 posto više sredstava u odnosu prema 2021. godini kada sam postao gradonačelnik. Primjerice, iste je godine na području grada zasađeno 600 stabala, a mi ćemo ove godine zasaditi gotovo 2000 stabala - poručio je gradonačelnik.

Podsjetio je i na projekt u okviru kojeg će biti zasađeno dodatnih 1700 stabala na području grada i prigradskih naselja, ali će novac biti utrošen i za druge aktivnosti, nabavu, prijevoz, sadnju, radnu snagu, prihranu, zaštitu... Naime, Grad Osijek prijavio je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dva projekta pod nazivom Ozelenjivanje urbanih površina (gradske ulice) i Ozelenjivanje periurbanih površina (prigradska naselja), u vrijednosti od oko 700.000 eura, a nepovratno je dobio 80 posto od toga iznosa, što je bio i maksimalan iznos sufinanciranja.

Kada je riječ o njezi stabala, Grad je odlučio unijeti još neke novitete.

- U suradnji sa strukom, prateći najnovije svjetske trendove, starija stabla zalijevati će se četiri puta godišnje kako bi se održala njihova vitalnost. Također, krećemo s analizom tla, ali i novim metodama sidrenja u skladu s najnovijim preporukama i istraživanjima struke, te će se stabla sidriti na način koji će spriječiti njihovo oštećenje - najavio je gradonačenik i istaknuo kako je Grad Osijek grad zelenila.

- Ponosi smo na činjenicu da imamo više parkova nego trgova, kao i da smo dvaput proglašeni najboljim Eko Cityjem u Hrvatskoj. Drago nam je zbog svega toga te ćemo nastaviti na tom polju raditi još jačim tempom - zaključio je u izjavi za medije gradonačelnik.

Magistra urbanog šumarstva iz Unikomove RJ Zelenilo Iva Matačić, stručnjakinja za njegu i praćenje gradskih stabala, istaknula je kako je aplikacija CheckTrees izuzetno važna u nastojanju RJ Zelenilo da što više usavrši metode praćenja stabala.

- Aplikacija nam služi za inventarizaciju i mapiranje stabala na samom terenu, a sadržavat će i sve podatke o pregledima i zahvatima - rekla je Matačić.

Ivan Alilović
MAPIRANJE STABALA
“Dobivamo puno upita naših sugrađana vezano uz zahvate na stablima, stoga nam je drago što se aplikacija može formirati u obliku portala gdje će moći vidjeti sve što ih zanima u vezi s održavanjem. Svi zahvati, od sadnje i njege do različitih vrsta orezivanja i sidrenja, apsolutno svi podaci o svakom stablu bit će javno dostupni”, napominje Unikomova magistra šumarstva Iva Matačić.

Dodaje kao je velika stvar i to što će se na temelju podataka koje će u aplikaciju unositi arboristi i drugi stručnjaci moći izrađivati elaborati i razna izvješća, što će RJ Zelenilo olakšati rad, ali i bolje planiranje u financijskom smislu.

Trenutno su u aplikaciji CheckTrees mapirana sva stabla iz Sakuntalina parka i većeg dijela Europske avenije (oko 150 stabala), a plan je do kraja godine mapirati oko 2000 stabala.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike