Osijek
FLORISTICA VERONIKA KURUC NIŽE NAGRADE

Druga na državnom u Splitu, već se priprema za FloraArt
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Na temu “Marulićevo cvijeće” cvjećari se natjecali u Dioklecijanovim podrumima

Nije prvi put da pišemo o floristici Veroniki Kuruc, stanovnici Kopačeva, vlasnici cvjetnog atelijera Kala u Višnjevcu i Bilju. A kako i ne bismo kad se Veronika sa svakoga cvjećarskog natjecanja vrati s nagradom! Sa svojeg se prvog Hrvatskog kupa vratila s drugom nagradom, već je iduće godine na tom kupu bila pobjednica, a sada se naveliko priprema kako bi na FloraArtu na zagrebačkom Bundeku obranila šampionsku titulu. U srijedu smo je navečer pak telefonom uhvatili na povratku iz Splita, s Foruma cvjećara Hrvatske obrtničke komore i Državnog prvenstva cvjećara. Na tom joj je natjecanju za vlas izmaknulo prvo mjesto, no i drugim je i više nego zadovoljna, posebice zbog toga što je konkurencija bila na uistinu visokoj razini.



Stalno usavršavanje


- Moram reći da su hrvatski cvjećari svih ovih godina pokazivali želju za učenjem i novim znanjima, a odlikuje ih i to što posvećuju pozornost detaljima. Dokaz toga su i rezultati ovog natjecanja, radovi cvjećara. Sve što vidimo sada u Dioklecijanovim podrumima na visokoj je europskoj razini i visoke kvalitete izrade - naglasio je predsjednik međunarodne organizacije cvjećara International Florist Organisation FLORINT.ORG Simon Ogrizek, a objavila je Hrvatska obrtnička komora.

- Bila mi je čast izgubiti od iznimno darovite kolegice iz Zaboka Magdalene Kahlina, koja se, kao i ja, dugo i ozbiljno pripremala za ovo natjecanje. Od nas osam natjecateljica u finalu ona i njezina asistentica Ela Petrinić bile su nauspješnije i predstavljat će Hrvatsku na Europskom prvenstvu cvjećara u kolovozu 2025. u Den Haagu. Slažem se s Magdaleninom konstatacijom da bez stalnih edukacija i upornog usavršavanja nije moguće uspjeti na ovakvim natjecanjima, gdje se natjecatelji boduju prema strogim kriterijima i gdje se ocjenjuje i najmanja pojedinost, primjerice, kojim ste alatom što odrezali - pojašnjava Veronika Kuruc.

Split, u kojem je bila prvi put u životu, oduševio ju je u svakom smislu, a spektakl cvjećarskog umijeća i imaginacije u Dioklecijanovim podrumima pamtit će, kaže, dok je živa. Ističe, teško je opisati samo riječima ljepotu koju su stvorili u tom bajkovitom mjestu goleme baštinske vrijednosti, pa šalje na desetke fotografija koje je ondje snimila dokazujući da je tomu doista bilo tako.

Državno prvenstvo svake godine ima drugu temu, a ove je to bila "Marulićevo cvijeće". Natjecateljice su uložile svoju vještinu, znanje i maštu izrađujući cvjetne instalacije u četiri kategorije: Fantazija u renesansnom "žardinu", Stručak za Juditu, Stol za dvoje i Vjenčani buket.

Dani za pamćenje


- Protekli su dani u Dalmaciji uistinu bili za pamćenje! Divni ljudi, prekrasan grad, poticajno natjecanje, korisne edukativne radionice stranih stručnjaka iz Francuske, Poljske i Slovačke, golema količina pozitivne energije, kreativnosti i kolegijalnosti - tako bih opisala ono što sam doživjela u Splitu. Sa mnom je bio suprug, koji mi je velika podrška u svemu što radim, kao što mi podršku uvijek daje i moj tata, koji je i sam u cvjećarskom poslu - kaže Veronika.

Zahvaljuje i svom prijatelju i kolegi, asistentu na ovom natjecanju, čuvenom masterfloristu Attili Némethu iz Budimpešte, s kojim 5. i 6. travnja u Kopačevu organizira prezentaciju proljetnih trendova i radionicu za floriste. Mjesta još ima, ali požurite se! Učit ćete od najboljih.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike