Kultura
U IZDANJU KRŠANSKE SADAŠNJOSTI

Zbirka “Pjevač u lišću” Igora Zidića
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Zbirka pjesama Igora Zidića "Pjevač u lišću", po izboru Božidara Petrača, objavljena je u biblioteci Media Kršćanske sadašnjosti. Kako ističe nakladnik, Petrač je u ovom izboru, prateći sažetak Zidićeva pjesništva u vremenskom kontinuitetu, nastojao izdvojiti ono što se najjače utisnulo u njegova čitanja, ali i ono što u određenom smislu zahtijeva sama biblioteka Media.

“Sve što osjeća Zidićevo srce, sve što pulsira njegovim krvotokom i sve što se utemeljuje i ugrađuje kao znanje u njegovim mislima te sve što njegovo oko vidi, a njegovo oko gleda riječima, sve je to samo nebo uobličilo stvaranjem i pjesnik je toga više nego svjestan", dodaje nakladnik.

Biblijski motivi stubokom obilježavaju kulturalni kontekst i obzorje njegova pjesništva, ali i njegova povijesno-likovnog stvaralaštva.

- Zidićevo oko gledanja riječima otvoreno je i za sveto i za glib. Sveto nadilazi zemaljsko, ali i glib. Pjesnikovo gledanje okom također je svjesno da se ni u najkontemplativnijem životu ne smije prekinuti veza sa svijetom i zemljom kao nebeskom stazom - ističe Petrač u Pogovoru zbirke.

Pjesnik je svjestan da naš duh, da njegov duh, može iskopati svjetlost iz gliba od kojeg smo sazdani kako bi je učinio da bliješti, zrači i još više sjaji onim sjajem i onom čežnjom u kojima se čovjek prepoznaje u viđenju Boga, dok se Bog očituje u pobožanstvenjenoj čovjekovoj naravi, dodaje.

- Pjesniku Zidiću se u kristalnim jasnoćama, bljeskovima i epifanijama transcendiraju puke pojavnosti svijeta, te je zagledan u svoj poziv, svoju misiju Božjega pjevača koji izoštrava, njeguje, pročišćava i ljubi taj veliki talent skladnoga, otpornog i njegovanog pjevanja - drži Petrač.

Kršćanska sadašnjost u biblioteci Media objavljuje poetske i duhovne tekstove u minijaturnom formatu, a dosad je objavila djela Luke Paljetka, Nikole Šopa, Jakše Fiamenga, Antuna Gustava Matoša i drugih. H
Možda ste propustili...

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA OBJAVILO REZULTATE NATJEČAJA

Poznati finalisti za nagradu “Anto Gardaš”

U OSJEČKOM DRŽAVNOM ARHIVU U POVODU 100. ROĐENDANA

Svjedočanstvo o Kniferu u Osijeku i s Osijekom

Najčitanije iz rubrike