Osijek
SILVIJA KOLAR-FODOR ODRŽALA PREDAVANJE O BIOVRTU

Najzdravija je hrana iz vlastitog vrta
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Za čovjeka je najzdravije voće, povrće i ljekovito bilje koje raste u njegovu podneblju i koje je sezonsko. Lokalna potrošnja smanjuje trošak prijevoza i ambalaže, a novac dobiva onaj tko zaslužuje te on ostaje u lokalnoj zajednici. Poručila je to Silvija Kolar-Fodor, biovrtlarka, aktivistica, velika zaljubljenica u prirodu posvećena edukaciji o životu u skladu s prirodom, na predavanju u Osijeku.

Predavanje "Kako imati vlastitu hranu dostupnu cijele godine" održala je u GISKO-u, a da ta tema zanima Osječane potvrđuje podatak da je American Corner bio dupkom pun. "Posjetiteljima sam otkrila kako je u vlastitom vrtu moguće uzgajati i imati hranu dostupnu tijekom cijele sezone, kako produžiti vrtlarsku sezonu određenim vrstama, što se može uzgajati i tijekom zimskih dana, što se može sijati više puta u godini te koje kulture pohraniti na najbolji način da bi bile dostupne u vrijeme kad ne rastu na vrtu. Svaki je sudionik predavanja dobio na poklon paketić sjemena iz biovrta", rekla je predavačica.

Ona je i autorica knjige "Vrtlarenje u skladu s prirodom", koju je predstavila u Osijeku, kao i edukativnog portala www.biovrt.com. Predsjednica je udruge Biovrt - u skladu s prirodom, u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole.

- Baštinica sam brojnih sorti starinskog sjemenja i čuvam ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju na više od šest hektara stalno isprobavam nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito pišem i imam brojne pratitelje na društvenim mrežama. Biovrtlarenjem se bavim od 2006. godine - poručila je Silvija Kolar-Fodor. V. Latinović
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike