Dome slatki dome
RIJEŠITE SEVIŠKA STVARI

Opasnosti koje vrebaju u gotovo svakoj kuhinji
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Bakterije se mogu naseliti u oštećene dijelove posuđa, dasaka za rezanje i sl., a pukotine je ponekad teško pravilno očistiti

Kuhinja je jedna od najgorih prostorija za čišćenje. Neke stvari treba izbaciti što prije kako biste se što bolje organizirali. Tako ne samo što ćete smanjiti nered nego će biti i manje površina na kojima se skupljaju prašina i bakterije.



Oštećeno posuđe


Iako vam može biti teško izbaciti oštećeno posuđe, naročito kada je riječ o setu, to je nešto što biste najprije trebali izbaciti. Oštećenja nisu su samo stvar estetike, jer mogu pomoći u širenju patogena i razmnožavanju bakterija. Bakterije se mogu naseliti u oštećene dijelove, a pukotine je ponekad teško pravilno očistiti. To otvara vrata opasnim klicama da se nasele, što može prouzročiti upalu pluća ili infekcije krvi. Neke posude čak sadržavaju olovo kako bi bile izdržljivije, ali keramički premaz koji djeluje kao zaštitna barijera zadržava ga unutra. Međutim, ako pukne, trebali biste posuđe odmah baciti.

Bez obzira jeste li ili niste vrhunski kuhar, gomilanje polupraznih bočica ili vrećica sa začinima kojima je istekao rok samo stvara nered u vašoj kuhinji. Iako možda ne postoji rok trajanja za sve vaše začine, postoje opći rokovi koje možete slijediti kako biste bili sigurni da ne zadržavate kolekciju kojoj je istekao rok.

Mnogi u svojim kuhinjama imaju previše šalica. Međutim, kad postane jasno da vaša polica za šalice više nema mjesta, vrijeme je da spremite nered. U idealnom slučaju vaš broj šalica odražava broj ljudi u vašem kućanstvu i koliko ih dnevno upotrebljavate.

Izgrebane daske


Posude koje su nekako izgubile poklopac i više ne služe svrsi trebalo bi također baciti jer zauzimaju previše prostora. Možete ih iskoristiti i za neku drugu prostoriju, ali u kuhinji im više nije mjesto.

Neljepljive tave koje su oštećene ne samo što stvaraju nered nego su i opasne. Tave s neprianjajućim premazom obložene su teflonom, koji se sastoji od mješavine atoma fluora i ugljika. Ako se koriste na najnižim temperaturama, te su tave dobra opcija. Međutim, ako jako pojačate štednjak i tave pregrijete, one ne samo što mogu ispustiti otrovne kemikalije u zrak nego se i komadići teflona mogu odvojiti u vašu hranu.

Ukloniti treba i sve daske za rezanje koje imaju duboka oštećenja, koja mogu zadržati vlagu, što može prouzročiti razvoj opasnih bakterija koje se ne mogu isprati. Iako ne možete spriječiti stvaranje oštećenja od noževa, radije birajte daske od tvrdog drva.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike