Dome slatki dome
IAKO SU POTREBNE MJERE OPREZA

Deterdžent za pranje rublja koristan i u vrtu
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Deterdžent za pranje rublja svakako ima sposobnost boriti se s mrljama od trave, zemlje, hrane i pića, čak i da nježno ukloni tvrdokorne mrlje s dječjih benkica. Ono što mnogi ne znaju jest da može pomoći i u kontroli korova u vašem vrtu. Upotreba deterdženta za pranje rublja u prahu na travnjaku može pomoći u uništavanju korova i ograničavanju rasta mahovine. Međutim, nije uvijek dobra ideja dodati deterdžent za pranje rublja u uređenje okoliša. Problem s upotrebom deterdženta u vrtu jest što se tako dodaju kemikalije u vašu okolinu, što nikada nije idealno za vanjske prostore. Iako je upotreba deterdženta za pranje rublja kao tretmana protiv korova način da se potroši stari deterdžent, bitno je razmotriti implikacije toga na ostatak vašeg vrta i uređenje okoliša.

Ako želite upotrebljavati takve deterdžente za uništavanje korova, morate to učiniti na vrlo ciljani način, tretirajući samo željeno područje i štiteći izvore vode i životinje u tom području od kemikalija. Vrsta deterdženta za pranje rublja kojim se koristite također može igrati ulogu u tome je li ova metoda zaista sigurna. Čak i ako upotrebljavate kućne "lijekove" dizajnirane za prirodno uništavanje korova, morate biti oprezni u o tome što koristite ili to potpuno izbjegavati.

Tipično, deterdženti za pranje rublja imaju različite sastojke, od kojih neki mogu biti problematični za kućne ljubimce, divlje životinje i podzemne vode općenito. Neki proizvodi sadržavaju izbjeljivač, drugi nonilfenol-etoksilate, koji mogu izazvati endokrine poremećaje i utjecati na zdravlje ljudi i kućnih ljubimaca. Neki mirisni deterdženti za pranje rublja sadržavaju surfaktante koji mogu prouzročiti zdravstvene rizike. Drugi proizvodi mogu sadržavati kancerogene toksine. Ako deterdžent kojim se koristite sadržava sastojke koje ne možete prepoznati, potražite ih na internetu. Utvrdite jesu li zabrinjavajući za kućne ljubimce i podzemne vode prije nego što nanesete velike količine tog proizvoda na vaš travnjak. Mnogi od tih deterdženata ubit će štetnike, a istovremeno će pomoći u kontroli rasta korova.

Preporuka pri upotrebi deterdženta jest obilno razrjeđivanje: 200 grama praška na 10 litara vode. T.K.
Možda ste propustili...

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike