Regija
PROJEKT “KORZOO ĐAKOVO”

Vjeverice Dora i Tena
odsada su na otvorenome
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Dvije su to ženke crvene vjeverice koje su zimu provele u nastambi u Strossmayerovu parku

Nakon što su zimu provele u nastambi u Strossmayerovu perivoju, u koju su se uselile u studenome, dvije ženke crvene vjeverice u utorak su puštene na otvoreno.



Iako pomalo nepovjerljive, nakon što su se domogle slobode, spretnim kretnjama i kitnjastim repovima vinule su se u najvišu krošnju parka. Nastavak je to projekta KorZoo Đakovo - Zeleno srce grada, koji zajednički provode Grad Đakovo i Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba. Pročelnica UO za gospodarstvo i financije Grada Đakova Sanja Rogoz-Šola i u utorak je zahvalila Srednjoj strukovnoj školi A. Horvata, koja je bez naknade izgradila nastambu za vjeverice, a učenici OŠ I. G. Kovačića izradili su deset hranilica, postavljenih na više lokacija parka. Postavljene su i pokazne ploče o projektu i vjeverici. Pročelnica je kazala da u nastavku projekta u nastambu dolazi druga skupina vjeverica, koja će povećati populaciju, mužjak i, očekuje se, dvije ženkice koje su sada u oporavilištu za divlje životinje u Dumovcu.

Đakovački projekt drugi je takav u Hrvatskoj. O njemu je govorio i gradonačelnik Marin Mandarić, vjerujući da će se vjevericama na otvorenom najviše radovati najmlađi, jer su ih često obilazili i dok su bile u nastambi. Vjeverice su u utorak dobile i imena; nakon što su na FB Grada Đakova pristigli brojni prijedlozi, najviše glasova povjerenstva i pratitelja dobio je prijedlog Ivančice Krha, da se zovu Tena i Dora.

Projekt je pohvalio i ravnatelj Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području OBŽ-a Igor Ružička rekavši da Đakovo posljednjih godina poduzima velike aktivnosti na revitalizaciji parkova.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

Najčitanije iz rubrike