Regija
NA BARANJSKIM CESTAMA

Nesreća nešto više, manji broj poginulih osoba
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
U 2022. život su izgubile četiri osobe, a lani je bila jedna prometna sa smrtnom posljedicom
BELI MANASTIR



Nešto veći broj prometnih nesreća i ozlijeđenih osoba, ali znatno smanjenje nesreća sa smrtnom posljedicom u odnosu na 2022. kratak je rezime događanja na baranjskim prometnicama tijekom prošle godine.



- Lani se na baranjskim cestama dogodila 281 prometna nesreća, što je 13 manje nego preklani, kada ih je bilo 268. Zabilježen je i blagi porast prometnih nesreća s ozlijeđenom osobom. Lani ih je bilo 72, a prije dvije godine 59 - kaže Žarko Jurak, policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa Policijske postaje Beli Manastir, dodajući kako je 2023. zabilježena samo jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedicom, dok ih je 2022. bilo četiri. Godinu prije u prometu su život izgubile dvije osobe. Ako je suditi po prva dva ovogodišnja mjeseca, statistički pokazatelji na kraju godine mogli bi biti bolji nego lani budući da je manji broj prometnih nesreća. Zabilježena ih je 41, sa šest ozlijeđenih osoba, bez smrtno stradalih.

- Važno je istaknuti kako već duže vrijeme u prometu nije ozlijeđeno nijedno dijete. Posljednji slučaj, nažalost sa smrtnom posljedicom, dogodio se prije tri godine u Zmajevcu - podsjeća Jurak. Sigurno je da izostanak djece u crnim kronikama treba zahvaliti i brojnim akcijama čiji je pokretač PP Beli Manastir.

- Na inicijativu PP-a Beli Manastir postavljena je dodatna ili potpuno nova signalizacija na 47 lokacija diljem Baranje budući da nam je na prvom mjestu zaštita ljudi i imovine građana, posebice djece, koja su najugroženija kategorija u prometu. Naglašavam dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave i građanima, pa smo tako nedavno reagirali na dopis mještana Branjina Vrha koji su tražili određenu signalizaciju u glavnoj tamošnjoj ulici, Ulici Svetog Križa, gdje pojedinci razvijaju veliku brzinu unatoč ograničenju na 50 - ističe Jurak, dodajući kako su o svemu obavijestili Hrvatske ceste te da će tamo, u blizini crkve, škole i vrtića, najvjerojatnije biti postavljen semafor s mjeračem brzina.

Policija vodi i statistiku broja nesreća po danima. Najviše ih se prošle godine dogodilo ponedjeljkom (44), slijede subota (43), utorak (42), srijeda (41), nedjelja (40) te četvrtak (36) i petak (35). Jurak podsjeća kako su u prometu najveći ubojice brzina, alkohol i mobitel, kao i nekorištenje pojasa. Ova će godina, što se ‘‘maligana‘‘ tiče, biti zapamćena po biciklistu iz Grabovca, koji je napuhao nevjerojatnih 4,59 promila, što pripada među ‘‘top 5" na državnoj razini. Odgovarajući na česte kritike upućene policiji zbog kažnjavanja biciklista, Jurak upozorava da su i biciklisti sudionici u prometu i podliježu istim propisima kao i vozači motornih vozila. Osim alkoholiziranih biciklista (i ostalih vozača pod utjecajem alkohola), problematični su oni koji sjedaju za upravljač bez vozačkog ispita i vozači koji voze unatoč zabrani upravljanja motornim vozilom. Svoj dio posla, podvlači Jurak, policija uredno odradi, a ostatak je na pravosuđu.

Ivica Getto
Najviše je prometnih u Belom Manastiru
Najviše prometnih nesreća lani se dogodilo u Belom Manastiru (65), Bilju (29) i Dardi (21). Dosta ih je i na državnoj cesti D7, koja spaja državnu granicu s Mađarskom i Osijek, na kojoj je najgušći promet, kao i u spomenutim baranjskim mjestima. Jurak ne može izdvojiti određenu ‘’crnu točku’’ na baranjskim prometnicama, ali podsjeća kako je to donedavno bio zavoj na ulazu u Kozarac iz smjera Belog Manastira. Tamo je sada nova prometna signalizacija s dodatnim upozorenjima za vozače, a kolnik je ‘’izgrecan’’. Nakon tih zahvata, koji su izvršeni 2021., tamo je zabilježena samo jedna prometna nesreća.

Najčitanije iz rubrike