Kultura
IGOR BELEŠ U VINKOVCIMA I VUKOVARU

Snimat će se serija prema romanu “Listanje kupusa”
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
U romanu donosim slike Borova naselja kako je ono nekada izgledalo. Dobar dio priče je fikcija, rekao je Beleš

U vinkovačkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici, a potom i u područnom objektu Gradske knjižnice Vukovar, u Borovu naselju, predstavljen je roman "Listanje kupusa" Igora Beleša, rođenog 1978. u Vukovaru, a danas autora dvaju romana - "Listanje kupusa" i "Svitanje na zapadu" - koji živi i radi u Rijeci.



Triler i horor


Antiratni roman "Listanje kupusa" predstavlja događaje iz vukovarske jeseni 1991. Pet jedanaestogodišnjaka, nerazdvojnih članova družine AN, u Borovu je naselju 1991. počelo istraživati misterij nestanka djece i nekih obitelji iz njihova naselja, koje se mijenja iz dana u dan, pa sve brže, iz dana u noć, u noći u kojima se sve češće čuju pucnjevi, detonacije... No njihovo je prijateljstvo iznad svega, pa im ni činjenica što doznaju da su odjednom postali Srbi ili Hrvati ništa ne znači, ali ona u svijetu odraslih postaje ključna. Zbog prijateljstva i nerazumijevanja svijeta koji im baš nitko ne pokušava objasniti – a teško da se i njihovi roditelji dobro snalaze u galopiranju rata – upadat će u sve veće nevolje i njihovo će idilično djetinjstvo, obilježeno stripovima i glazbom, začinjeno prvim ljubavima, postupno prerasti u triler i horor.

“Listanje kupusa" jedan je od prvo ljepših pa poslije mučnijih i napetijih, a sve skupa potresnijih i humanijih romana napisanih posljednjih godina, rečeno je na vinkovačkoj promociji.

- Neki od glavnih junaka su stvarni, a neki su izmišljeni. U romanu donosim slike Borova naselja kako je ono nekada izgledalo. Dobar dio priče je fikcija. Drago mi je da je roman naišao na više nego dobar odjek. To je moj drugi roman, a, iskreno, nisam puno očekivao, tako da me je sve ovo oko "Listanja kupusa" iznenadilo – rekao je Igor Beleš na vinkovačkoj i ponovio na vukovarskoj promociji.

Na vukovarskoj promociji je rečeno kako su se autor i njegovi junaci "vratili kući" te da je roman izazvao veliko zanimanje javnosti i dobio nekoliko nagrada.

Možda i film


Koliko je zanimanje izazvao roman "Listanje kupusa" govori i to što je najavljena i njegova ekranizacija, već je dogovoreno televizijsko snimanje šest epizoda o doživljajima "družine AN", a razmišlja se i o snimanju igranoga filma. Snimanje bi moglo početi već ove godine, i to u Borovu naselju, dijelu Vukovara gdje se događa radnja romana i gdje je odrastao Beleš i njegovi junaci iz romana.

Podsjetimo, Igor Beleš objavljivao je kratke priče u časopisu Zarez i Fantom slobode, na internetskim portalima Kritična masa, Čitaj me i XXZ Magazin. Dvostruki je finalist nagrade Prozak. Dobitnik je stipendije Ministarstva kulture i Grada Rijeke za književno stvaralaštvo, jedan je od pokretača i urednika književnog magazina Književnost uživo. Član je neformalne književne skupine Ri-Lit i jedan od scenarista društvene igre Arcadia Tenebra. Kratka priča "33" adaptirana je u radiodramu, koja je bila eksponat na izložbi slika.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike