Regija
RADE 8000 KILOMETARA DALEKO OD SVOJIH KUĆA

U beljskim je vinogradima zaposleno deset Nepalaca
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Belje im je u bivšem poslovnom prostoru u Belom Manastiru uredilo smještaj
BELI MANASTIR - Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošle godine strancima je izdano 172.499 dozvola za boravak i rad. Među pet država u kojima je najviše stanovnika zatražilo spomenute dozvole nalaze se BiH (38.236), Srbija (24.028), Nepal (23.493), Indija (15.627) i Sjeverna Makedonija (13.412). Što se Osječko-baranjske županije tiče, u njoj je krajem prošle godine evidentirano 4310 stranaca s dozvolom za boravak i rad, od čega je njih 3190 bilo novozaposlenih, a 1006 zatražilo je produljenje boravka. Na sezonskim je poslovima zaposleno 114 stranaca. Samo tijekom ovogodišnje veljače dozvolu za rad i boravak u Osječko-baranjskoj županiji dobio je 651 stranac, dok ih je 229 zatražilo produljenje. Zbog nedostatka sezonske radne snage za rad u vinogradu dio stranaca posao je dobio u Belju. Riječ je o Nepalcima, a angažirani su prošle godine.

- U rujnu 2023. smo zbog potrebe za radnicima u vinogradu angažirali nekoliko radnika iz Nepala, jer u Baranji i okolici više nismo mogli naći radnike za ključne radove u vinogradu za koje trebamo rad ljudi, jer ih strojevi ne mogu zamijeniti - kaže Domagoj Srb iz Službe ljudskih resursa Belja, koji je bio zadužen za rješavanje svih dokumenata i organizaciju njihova dolaska. Prisjeća se kako većina njihovih novih kolega nije znala engleski, pa je u komunikaciji pomagao Google prevoditelj. Prvi su im se radni dani poklopili s berbom grožđa.

- Trebalo je samo nekoliko dana za povezivanje novih kolega i naših stalnih sezonaca. Nepoznavanje jezika nije bilo zapreka za dobru radnu atmosferu i suradnju - kaže Andrijana Jeremić, poslovotkinja u vinogradu, koja ih je uključila u grupe s iskusnim vinogradarima kako bi im oni prenijeli svoja iskustva. Nakon šest mjeseci rada, nastavlja, svladali su sve poslove u vinogradu, a radne kolege opisuju ih kao iznimno vrijedne. Zanimljivo je da Nepalci ‘‘šeficu‘‘ Andrijanu zovu ‘‘mama‘‘. Ne samo zato što su njezina djeca slične životne dobi kao i oni već i stoga što im na razne načine nastoji olakšati život 8000 kilometara daleko od kuće.

- Nepalci jedu vrlo ljutu hranu, pa sam im iz Mađarske donijela Erős Pistu. Poklonila sam im i vlastite ljute papričice, na čemu su mi bili neizmjerno zahvalni, i štošta drugo - kaže.

Kako ističu u Belju, paralelno s dolaskom prvih stranih radnika Belje je započelo proces namijenjen njihovoj potpunoj integraciji u kompaniju, ali i lokalnu zajednicu. Dio je tog projekta osiguranje adekvatnoga trajnog smještaja za zaposlenike, za što je preuređen objekt nekadašnjeg poslovnog centra u Belom Manastiru i pretvoren u "Našu kuću u Baranji", u koju se upravo useljava deset radnika iz Nepala koji su zaposleni u Belju. Inače, Nepalci su zaposleni na određeno vrijeme, ovisno o trajanju njihove radne dozvole. Imaju sva prava kao i svi ostali zaposlenici na određeno vrijeme. Većina zaradu šalje u Nepal, gdje je prosječna plaća 200-tinjak eura.

Ivica Getto
I internet-veza za komunikaciju s obiteljima

 

Novi smještaj u ‘’Našoj kući u Baranji’’ dio je beljskog projekta integracije stranih radnika. ‘’U svom novom domu kolege iz Nepala imaju osigurano sve što im je nužno za svakodnevni život svojstven 21. stoljeću, uključujući, primjerice, i internet-vezu koja im je nužna za komunikaciju s obiteljima u Nepalu’’, objašnjava Igor Cvitkušić, tehnolog u vinogradu, koji im priskače u pomoć kada je riječ o svakodnevici, bilo da je riječ o prijevozu, pomoći oko bankovnih transakcija i slično. Dosad su živjeli u privatnom smještaju u Dardi. Belje priprema i dodatne aktivnosti kojima žele osigurati što potpuniju i bolju integraciju stranih radnika.

Kako neslužbeno saznajemo, sličan smještaj u Belom Manastiru priprema i jedna osječka građevinska tvrtka.

Možda ste propustili...

“ANTUN HORVAT” NA NATJECANJU WORLDSKILLS CROATIA 2024.

SSŠ domaćin u disciplini Pekarstvo

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike