Osijek
U PROGRAMU “ZAŽELI” POSAO ZA 500 OSOBA

U vlastitoj kući pomoć će dobiti 2977 osoba
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
PILETIĆ: Program sprječava navalu na domove i produljenje lista čekanja u njima te omogućuje transformaciju sustava skrbi

U Osijeku su u ponedjeljak potpisani ugovori za projekt "Zaželi", koji će se provoditi iduće tri godine, a u kojem će biti zaposlene osobe u težem položaju na tržištu rada, i to za poslove pomoći u kući starim i osobama s invalidnosti.



Deinstitucionalizacija socijalne skrbi


Potpisivanju su nazočili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivan Anušić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, osječko-baranjski župan Mato Lukić i njegov zamjenik Josip Miletić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te čelnici općina i gradova u kojima se projekt provodi i predstavnici udruga koje su se prijavile za sudjelovanje.

Projekt je župan Lukić ocijenio najboljim uopće u sustavu socijalne skrbi jer prevenira institucionalizaciju osoba, što je nacionalni plan i strategija prema smjernicama Europske unije, a uz skrb za starije i nemoćne ujedno i zapošljava.

- U našoj je županiji riječ o 24 ugovora za jedinice lokalne samouprave, udruge i institucije koje će ga provoditi, vrijedan je 24,7 milijuna eura, zapošljava oko 500 osoba, a skrbit će se o 2977 osoba. To je odlično jer u posljednje vrijeme govorimo o nacionalnoj strategiji i transformaciji socijalnih usluga deinstitucionalizacijom, te je ovo prilika da se smanji ulaz u ustanove takvim uslugama, razvijenima izvan institucija. Izvrsno surađujemo s udrugama koje provode ovakve projekte, ne samo za starije osobe nego i za djecu i mladež. Mi smo bili pioniri kao pilot-županija u kojoj je izrađena metodologija na temelju koje je nastao plan resornog ministarstva za izradu nacionalnih strategija, odnosno plan koji je temelj na kojem će svaka županija napraviti svoj socijalni plan do kraja godine - izjavio je Lukić.

- Na razini Republike Hrvatske Hrvatski zavod za zapošljavanje sukreator je ovog projekta, od 2017. godine imali smo više od 1000 ugovora, a 20.000 žena skrbilo se o više od 80.000 osoba. Dio je to aktivne politike zapošljavanja, tijekom koje smo, primjerice, u OBŽ-u uložili 104 milijuna eura za 27.000 osoba, ukupno s redovitim politikama za očuvanje radnih mjesta zadržali smo stabilnost na tržištu rada, gdje konstantno bilježimo pad nezaposlenosti - kazao je Lončar.

- Patent "Zaželi" hrvatske Vlade jedan je od najboljih socijalnih programa u RH i dimenzioniran je sada na tri godine. Pristiglo je 600 prijava ukupne vrijednosti 500 milijuna eura. Sve su naše ustanove započele proces deinstitucionalizacije i transformaciju u sustavu socijalne skrbi da smanjimo broj korisnika u institucijama, u onome što nazivamo domovima, a da se omogući kvalitetnija usluga alternativnom skrbi, odnosno organiziranim stanovanjem ili nekim drugim oblikom skrbi nalik na obiteljski dom. U situaciji kada u klasičnim domovima postoje liste čekanja, ovaj program upravo sprječava navalu i produljenje tih lista čekanja. Ovim će se oblikom programa doći do onih koji su u samačkom kućanstvu, kojima je pomoć druge osobe prijeko potrebna. Također, iz godine u godinu jačamo smještajne kapacitete za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbu. Tako je u ovoj godini predviđeno 200 novih jedinica, odnosno novih stanova, za tu namjenu - kazao je ministar Piletić.

Gradnja 18 centara


Ministar podsjeća da su prošle godine donijeli odluku o dodatnih 50 milijuna eura kako bi u svakoj županiji koja se prijavila na poziv za gradnju centara za starije osobe takvi projekti prošli. "U suprotnom gradilo bi se samo sedm-osam centara, a ne 18, kao što će se ove godine početi graditi. Ti centri trebaju biti podrška postojećim ustanovama i poticaj procesu deinstitucionalizacije tako da uz usluge smještaja za najranjivije skupine starih, 3. i 4. kategorije, koje zaista ovise o tuđoj pomoći i njezi, omogućimo i izvaninstitucijske usluge kao što su pomoć u kući, poludnevni boravak, osiguranje i dostava obroka svaki dan i drugo. Sve navedeno osnažit će ponudu socijalnih usluga", zaključio je Piletić.

Darko Pejić
24

ugovora o provedbi programa “Zaželi” potpisale su jedinice lokalne samouprave, udruge i institucije koje će ga provoditi

24,7

milijuna eura vrijednost je projekta u sljedeće tri godine

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK ZA PRAZNIK RADA

Grah i druženje kod katakombi

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike