Dome slatki dome
DIZAJN

Preuredite blagovaonicu: Veći prostor uz boje i materijale
Objavljeno 2. veljače, 2023.
Topla podna obloga ispod stola svakako će pridonijeti ukupnom dojmu blagovaonice

Vrijeme provedeno kod kuće treba biti kvalitetno, a kvaliteti pridonose pomno osmišljeni i oblikovani elementi opreme prostora. Trendovi suvremenog života sugeriraju nam uporabu stambenog prostora u različite svrhe. Zbog tog razloga blagovaonica više nije samo prostor za objed nego i prostor za rad, opuštanje i druženje. Kako bi sve to bilo zadovoljeno, potrebno je kvalitetno opremiti taj prostor, povezati ga elementima, bojama i rasvjetom s ostalim prostorima u domu.



Oblik stola


Blagovaonički stol dominantan je element namještaja u svakoj blagovaonici, pa ćete njegovim odabirom uvelike utjecati na ukupan ugođaj cjelokupnog prostora. Bilo da odaberete drvenu, staklenu ili kamenu ploču stola, nećete pogriješiti jer će svaki od materijala stvoriti jedinstven ugođaj. Oblik nogu stola uvjetovan je i veličinom prostora. Za manje površine preporučuje se stol s centralnom nogom kako bi vizualno zauzimao što manje mjesta u prostoru. Ovakvi stolovi odlično pristaju i većim prostorima ako se želi postići dojam profinjenosti i elegancije. Ako je stol izveden u kombinaciji različitih materijala i boja, odabir stolice vežite uz neki od prethodno zadanih parametara. To mogu biti drvene noge stolice ili boja tkanine stolice koje ćete povezati s pločom stola.

Boje i oblici


Ako se odlučite za minimalistički izgled blagovaonice, svakako je ispunite bojama i oblicima koji će naglasiti jednostavnost i čistoću samih elemenata. Topla podna obloga ispod stola svakako će pridonijeti ukupnom dojmu vaše blagovaonice. Uzorke i boje prilagodite okolnim elementima namještaja i ostalim bojama kako bi se prostor blagovaonice vizualno proširio. Prostor blagovaonice obogatite komodama koje ćete maštovito dekorirati zelenilom i rasvjetom, a ugodan pogled kroz staklenu stijenu svakako će stvoriti dodatni faktor opuštanja. Samostalna ili u sklopu dnevnog boravak i kuhinje, moderna blagovaonica ima svoju koncepciju i filozofiju, koja je odraz suvremenog i užurbanog načina života. Manjak slobodnog vremena stvara nove prioritete u oblikovanju i opremanju stambenih prostora, kojima se kao primarni postavljaju nužna funkcionalnost.
 
Izabela Galović Ninić, dipl. ing. arh.
Open space
Odabir stola kao i željene materijale uskladite s ostalim elementima u dnevnom boravku ili kuhinji, s obzirom na to da su oni najčešće povezani kao “open space”, pa time funkcioniraju kao jedinstven prostor podijeljen u funkcionalne zone.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike